ZANIMLJIVOSTI O PSIMA I MAČKAMA

195

Psi i mačke su najčešći kućni ljubimci i najčešće ih srećemo u svom okruženju. O njima znamo zaista mnogo ali postoje manje poznate i zanimljive činjenica koje karakterišu pse i mačke i koje će nas zabaviti.

Nos svakog psa i svake mačke ima jedinstvene sitne brazde, kao što svaki čovek ima drugačiji otisak prsta.

Mjaukanje mačka koristi isključivo za obraćanje ljudima i ovaj zvuk gotovo nikad ne ispušta u komunikaciji sa drugim mačkama.

Psi imaju oko 100 različitih izraza lica, a većina njih odnosi se na položaj ušiju. Ovi izrazi lica iskazuju različite emocije, što je jako važno za međusobnu komunikaciju ovih kućnih ljubimaca. Zato su pitbulovi i buldozi, kojima se zbog odgoja seku uši, od strane drugih pasa neshvaćeni i zbog toga češće dolazi do sukoba sa njima.

Mačke imaju najbolji osećaj ravnoteže među svim životinjama. Kod pada sa veće visine, mačka će se iz bilo kog položaja okrenuti tako da se “dočeka na noge”. U takvim situacijama rep joj služi kao kormilo.

Mačke mogu slušati pomicanjem i rotiranjem svakog uva posebno, a brkovi im služe kao detektor za pokrete i uz pomoć njih ovi kućni ljubimci još procenjuju da li je neki prostor dovoljno širok kako bi se kroz njega mogle provući.

Mačke imaju 230 kostiju u telu, dok ljudi imaju 206. One nemaju ključnu kost što im omogućava da se provuku kroz svaki otvor ne manji od obima njihove glave.

Pas prednjim i zadnjim nogama grebe po zemlji kako bi obeležio teritoriju i na taj način obaveštava druge pse da je on prošao putem koji je obeležio i upozorava ih da se na tom mestu mogu susresti sa njim.

Mačke mogu da prave oko sto različitih zvukova. Psi oko deset

Mozak mačke je sličniji ljudskom mozgu nego psećem.

Pseća inteligencija je na nivou  trogodišnjeg deteta, što znači da pas može razumeti i do 250 reči, uključujući signale i pokrete ruku sa istim značenjem koje imaju reči.

Ako vas vaša mačka gleda u oči i polako trepće, moguće je da vam šalje poljubac. Takav pogled je znak mira koji mačke upućuju drugim mačkama. Kada je upućen čoveku, to je znak ljubavi.

Psi i vukovi jedine su životinje koje zevanjem pokazuju zadovoljstvo,.

Maženje sa psom dokazano snižava visok krvni pritisak.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...