Navijači napravili haos na Dorćolu, policija sprečila upad huligana

479

Pripadnici beogradske policije sprečili su večeras veću grupu huligana da upadnu na festival „Mirdita – dobar dan“, na kojem se beogradskoj publici predstavljaju savremeni umetnici sa Kosova, javio je Radio „Slobodna Evropa“.

Kako je javio taj radio, pozivajući se na izvore iz policije, u pitanju su pripadnici navijačkih grupa koji su okupili ispred Dorćol placa u Beogradu.

Oni su nosili transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis „Nema predaje“ i skandirali su pogrdne parole Albancima.

Na samom ulazu u Dorćol plac i dalje je kordon policije, a učesnici i posetioci festivala se upućuju na druge izlaze i savetuje im se da odatle ne idu peške.

Većina posetilaca je i dalje u dvorištu Dorćol placa, a današnji festivalski program završen.

Uoči incidenta na festivalu je trajala debata „Život sa sećanjem na nestale“, a potom je održana projekcija dokumentarnog filma „Ferdonija“ o nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Festival „Mirdita – dobar dan“ otvoren je 29. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a pred sam početak manifestacije ispred CZKD se okupila i grupa od nekoliko desetina desničara koji su pevali navijačke pesme, a koje je kordon policije sprečio da priđu bliže mestu održavanja festivala.

Prethodno je zbog festivala protestovalo i dvadesetak ljudi među kojima je bila predstavnica desničarskog pokreta „Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski, a koji su rekli da je razlog njihovog dolaska to što se na tom festivalu „Kosovo tretira kao nezavisna država“.

Sukob sa policijom u centru Beograda pred otvaranje festivala „Mirdita, dobar dan“ (FOTO)

Festival koji se održava šesti put, a čiji je cilj predstavljanje savremene kulturne scene Prištine u Beogradu, počeo je sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD). Međutim, sat vremena pre otvaranja festivala, okupila se grupa desničara predvođena Mišom Vacićem.

Kordoni policije bili su raspoređeni u Birčaninovoj ulici, dok su okolne saobraćajnice bile zatvorene tokom trajanja festivala. Pola sata pre svečanog otvaranja došlo je do koškanja s policijom, ali su sprečeni incidenti. Okupljeni su nosili transparente koji prikazuju zločine na Kosovu i Metohiji i skandirali „Ovo je Srbija“.

Izvor Blic Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...