RGZ: Šef službe u svojoj fioci ili bolje reći ormaru imao 541 ‘zaboravljen’ ili ‘zagubljen’ predmet

101

Republički geodetski zavod (RGZ) danas je saopštio da je premeštanje službenika sa jednog na drugo radno mesto efikasna antikoruptivna mera koja se primenjuje u toj državnoj službi još od 2016.

„Ova mera, rotacija državnih službenika, primenjena je prvi put na nivou Beograda u martu 2016. godine kada su radna mesta zamenili šefovi pravnih službi, a u septembru iste godine i načelnici beogradskih katastara“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Saveza samostalih sindikata Srbije Ljubisav Orbovič juče je izjavio da se u RGZ sa radnih mesta premeštaju radnici koji su učestvovali u štrajku, a ministar rada Zoran Đorđević je najavio da će poslati inspekciju u RGZ.

„Stručni i upravni nadzor RGZ-a sproveo je rutinsku kontrolu rada službe za katastar nepokretnosti Novi Sad 2 i utvrdio brojne nepravilnosti, a jedan od drastičnih primera je nalaz da je u toj službi šef katastra u svojoj fioci ili bolje reći ormaru imao 541 ‘zaboravljen’ ili ‘zagubljen’ predmet. Ovakav nemar šefa službe za katastar očigledno nije slučajan i otvara širok prostor za koruptivne radnje na koje bi se stranke u postupku odlučile u očajničkom pokušaju da reše svoj problem. To je bio uobičajen model za korupciju koji su koristili nesavesni službenici, ali se novim informacionim sistemom za katastar staje na put takvim radnjama“, naveo je u saopštenju RGZ.

Državna institucija u Srbiji od sada meri ko od zaposlenih radi, a ko ne i namerno zadržava predmet, evo i kako!

Dodaje se da je takvo ponašanje zaposlenog državnog službenika, „čiji je glavni posao da bude u službi građana, uzrokovalo zastoj većeg broja projekata u Novom Sadu i uticalo na privredni razvoj grada“, kao i da je to „teža povreda radnih zadataka“.

Komisija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture takođe je sprovela kontrolu rada RGZ-a i utvrdila pojedine nepravilnosti na čijem se otklanjanju radi, ističe se u saopštenju.

„Direktor RGZ-a Borko Drašković je zbog svih otkrivenih nepravilnosti u radu službi za katastar, doneo odluku o rotaciji pojedinih državnih službenika, zaposlenih u katastrima u Srbiji u kojima su te nepravilnosti utvrđene. Rotacija državnih službenika je zakonit postupak koji se pokazao kao izrazito brza i efikasna mera  u borbi protiv korupcije. Svaki put kada je primenjena doprinela je i poboljšanju radne atmosfere u službi katastra jer bi donela promenu uobičajene prakse i razbijanje rutine“, naveo je RGZ u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u postupku rotacije zaposleni se premeštaju na drugo radno mesto sa istim zvanjem i u istom platnom razredu, tako da promena radne pozicije ne utiče na promenu vrste posla niti na visinu zarade.

„Na taj način se isključivo prekidaju razvijeni lanci uigranih kombinacija koji omogućavaju gomilanje predmeta i širom otvaraju vrata mogućnostima za korupciju“, ocenio je RGZ.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...