Savez za Srbiju: Pojedini delovi izveštaja Evropske komisije direktan su rezultat protesta „1 od 5 miliona“

136

Savez za Srbiju (SZS) ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije potvrdio da su zahtevi sa šestomesečnih protestao opravdani i pozvao vlast da izađe iz svoje „arogancije“ i razgovara sa predstavnicima protesta i opozicijom.

„Neki delovi izveštaja, akcenti, direktan su rezultat protesta Jedan od pet miliona, zaključci EK se poklapaju sa zaključcima i zahtevima gradjana u protestu koji traju šest meseci, kao i zahtevima opozicije, pre svega o slobodi medija i fer izborima“, rekao je predsedavajući SZS Borko Stefanović, na vanrednoj konferenciji za novinare posvećene izveštaju EK.

Prema njegovim rečima, to podudaranje u zahtevima je „politički, moralni i ljudski uspeh gradjana“ koji protestvuju.

On je rekao da je reakcija premijerke Ane Brnabić na izveštaj „cinična, ignorantska“ i pokazuje da je vlast „baš briga za realne probleme na koje je EK ukazala“.

„Zgrožen sam njenim komentarom da su neke ocene u izveštaju političke, pa EK je jedno od najvažnijih političkih tela u Evropi. Šta je očekivala, izveštaj pčelara i ribilovaca“, rekao je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, krajnje je vreme da vlast izadje iz svoje „arogancije i bahatosti i da počne dijalog sa predstavnicima protesta, sa predstavnicima opozicije za omogućavanje fer izbora i slobode medija“.

„SZS je potpuno spreman za taj razgovor, mi ga priželjkujemo, ne pravimo pitanje o sastavu njihove delegacije, niti lokacije gde će se voditi ali da budu sadržajni razgovori, suštinski, i da se odnose na fer i slobodne izbore i slobodne medije, a ne na pitanja efemernog karaktera“, rekao je Stafanović.

On je naveo da će stručni tim za pitanja izbornih uslova i medijskih sloboda, čiji je sastav saopšten na jednom od ranijih protesta, uskoro predstaviti svoj izveštaj koji je radjen „potpuno nezavisno i odvojeno od opozicionih partija“.

„To će biti osnova za razgovor izmedju vlasti i opozicije u nameri da omogućimo slobodne izbore i slobodne medije“, rekao je Stefanović.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je rekao da je neophodno da se razgovara, „da sednemo bilo gde, ili pod šator, u Narodnu skupštinu, na Andrićev venac, u Brus ili na neko drugo mesto, gde god vlast pozove“.

„U svakom slučaju ćemo 8. juna imati protesta od Subotice do Gračanice“, rekao je Veselinović, navodeći da će javnost i tom prilikom biti upoznata za nalazima stručnog tima.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...