Na upis u vrtiće stiglo skoro 4.000 žalbi, najviše nezadovoljnih roditelja je na ovih pet opština

40

BEOGRAD – Na preliminranu rang-listu za upis u vrtiće stigle su 3.854 žalbe, izuzimajući Novi Beograd, gde rok za prigovore ističe 12. juna, saznaju Večernje novosti u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Posmatrano u odnosu na broj prijava, najviše nezadovoljnih roditelja bilo je u Grockoj, Čukarici, Rakovici, Voždovcu, Zemunu. Ovih pet predškolskih ustanova primilo je čak 63 odsto primedaba.

Prema podacima Sekretarijata, upisnoj komisiji u Grockoj su podnete 303 žalbe. U ovoj opštini su za upis u vrtić na 162 mesta konkurisala čak 1.042 mališana. Na Čukarici je podneto 2.028 zahteva, a broj prigovora je 608. Predškolska ustanova „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu primila je 579 žalbi, a ima 2.041 prijavljenog mališana, dok su u Rakovici bila 354 nezadovoljna roditelja, a predato je 1.139 molbi. I u PU „Dr Sima Milošević“ u Zemunu se svake godine traži mesto više, za upis je konkurisalo 2.175 dece, a žalilo se 593.

Na listi predškolskih ustanova sa najmanje primljenih žalbi su Vračar – 26 (647 mesta), Stari grad – 35 (527), Barajevo – 19 (216), Sopot – 12 (200 mesta), Savski venac – 50 (370). Prošle godine je 35 odsto pristiglih prigovora prihvaćeno, odnosno rešeno u korist roditelja.

Upisne komisije dužne su da se do 7. juna izjasne o prigovoima roditelja, dok je za Novi Beograd rok produžen, pošto se zbog velikog broja prijava i preliminarne rang-liste objavljuju sa nedelju dana zakašnjenja.

Predškolske ustanove, uglavnom, ne objavljuju konačne rang-liste, već se roditelji pismeno ili telefonom obaveštavaju da li je dete primljeno, kao i o daljoj proceduri oko upisa u obdanište. Većina mališana koji su upisani po ovom konkursu krenuće u obdanište u septembru. Tada će se i znati koliko dece je ostalo neupisano, ali nadležni ističu da će nova školska godina početi bez liste čekanja za mališane iz prioritetne grupe.

Predškolske ustanove, koje imaju uslova, mogu tražiti proširenje upisne kvote za 20 odsto, što čini oko 1.500 novih mesta.

Do septembra će biti otvoreno novih 500 mesta u Boljevcima, Sopotu, na Paliluli, u Zemunu, Bulevaru kralja Aleksandra. Grad nastavlja subvencionisanje boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...