Opasno zagađenje u gradu, najalarmantnije kod dečjeg vrtića

204

Zemljište u Kosjeriću kontaminirano je teškim metalima, potvrdile su stručne analize akreditovanih laboratorija rađene na osam lokacija u ovoj opštini, piše Blic.

Kako se navodi, takva je situacija čak i u prostoru Dečjeg vrtića „Olga Grbić“, u centru varošice, gde su rezultati ispitivanja i najalarmantniji.

Frapantno zvuči i brine da je u prostoru gde se svakodnevno igraju najmlađi Kosjerci koncentracija nikla čak 13,5 puta veća od dozvoljenih granica.

„Granična vrednost nikla koja se toleriše je 36,3 mikrograma po kilogramu zemljišta, a prisustvo ovog teškog metala u dvorištu vrtića je čak 474 mikrograma. Remedijaciona vrednost koja određuje granicu preko koje se nešto hitno mora preduzeti je 218 mikrograma i više nego dvostruko je veća od granične“, kaže dr Ilija Vukadinović, pedijatar, predsednik Ekološkog pokreta Kosjerić.

Ovo udruženje iniciralo je analize zemljišta koje su uradili Zavod za javno zdravlje Beograd i Institut za primenu nuklearne energije.

Na svih osam lokacija, među kojima je osim vrtića i zemljište OŠ „Mito Igumanović“, registrovana je koncentracija nikla veća od gornjeg dozvoljenog limita.

Pojedinačno i drugi teški metali – hrom, vanadijum, barijum, bakar i antimon – prešle su dozvoljene granice, s tim što su njihove vrednosti bliže graničnim nego remedijacionim.

Istraživanje nije obuhvatilo utvrđivanje porekla teških metala, ali se u njemu nalaze preporuke koje se tiču dečjeg vrtića „Olga Jovičić“. U njima se savetuje da se zemljište zameni novom nezagađenom zemljom, a dok se to ne učini, deca treba da „izbegavaju aktivnosti koje dovode do kontakta sa zemljištem“.

„Nikl, kao i drugi teški metali, podstiče malignitete i neurološka oboljenja. Zabrinutost zbog zdravlja prevashodno dece je najveća, a treba imati u vidu da je kosjerićki kraj veliki proizvođač maline koja dospeva do kupaca“, kaže dr Ilija Vukadinović.

Povodom rezultata analize zemljišta u dečjem vrtiću održan je i sastanak predstavnika opštinske vlasti u Kosjeriću i Ekološkog pokreta.

„Dogovorili smo se da se uradi još jedna analiza zemljišta u vrtiću i osnovnoj školi. Budu li rezultati isti, odmah ćemo preduzeti određene mere. Najlakše je zameniti zemljište, ali se time samo trenutno rešava decenijski problem. Treba učiniti nešto što će ubuduće sprečiti da teški metali ugrožavaju Kosjerić“, kaže predsednik opštine Žarko Đokić.

O prisutnosti nikla i drugih teških metala u zemljištu Kosjerić je poslao dopise Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...