Otvoren konkurs: Država zapošljava 400 medicinskih sestara

220

Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja odlučili su da zaposle 400 najuspešnijih medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, piše Politika.

Planirano je da se omogući radno angažovanje najuspešnijih učenika tri profila srednjih medicinskih škola za zanimanja medicinska sestra-tehničar, pedijatrijska sestra i ginekološko-akušerska sestra. Poziv se odnosi isključivo na kandidate koji su završili srednje medicinske škole u poslednje tri godine, a kandidati treba da se prijave do 31. maja.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zdravlja, zbog velikog interesovanja ovaj rok je produžen do ponedeljka, 3. juna 2019. godine.

Prioritet prilikom razgovora imaće kandidati koji su završili školovanje sa najboljim uspehom, a radi razmatranja prijave neophodno je da kandidat ima dokaz o položenom stručnom ispitu.

Prijave mogu da podnesu isključivo kandidati koji su završili državne srednje medicinske škole na celoj teritoriji Srbije i koji nisu u radnom odnosu u struci na neodređeno vreme.

Prijava i pozivanje obavljaće se isključivo elektronskim putem, a obrazac prijave i imejl adresa nalaze se na sajtu Ministarstva zdravlja. Zapošljavanje će biti obavljeno u skladu sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U Ministarstvu zdravlja za „Politiku” kažu da, kao što je akcija zapošljavanja najboljih diplomaca prerasla u redovnu, planiraju i da zapošljavanje srednjeg medicinskog kadra bude njihova stalna praksa. Njihov zadatak bio bi posredovanje između fakulteta i škola i zdravstvenih ustanova.

Budući da na birou ima nezaposlenih medicinskih radnika, postavlja se pitanje postoji li mogućnost da oni budu na neki način angažovani, makar na određeno vreme, u kliničkim centrima i bolnicama, kako ne bi odlazili u inostranstvo trbuhom za kruhom.

„Sva zapošljavanja u zdravstvenom sistemu Srbije u poslednjih nekoliko godina se obavljaju javno, transparentno i putem konkursa, u skladu sa propisanim normativima i usvojenim kadrovskim planovima. Na taj način u poslednje četiri i po godine zaposleno je više od 12.000 medicinskih radnika. Ono na čemu posebno insistiramo je odobravanje specijalizacija, koje su u ranijim periodima bile praktično obustavljene. Za poslednje četiri godine odobreno je više od 7.000 specijalizacija“, dodaju u Ministarstvu zdravlja.

Mnogi lekari su zbog visokih zarada poslednjih godina otišli u inostrane bolnice, a jedan od koraka kreatora zdravstvene politike je da se plate i ovde povećaju kako bi najbolji stručnjaci ostali u zemlji.

Godine 2009. i 2010. osnovna plata lekara (bez minulog staža i ostalih dodataka) iznosila je 50.117 dinara, a 2019. godine iznosi 69.884 dinara. Pre deset godina osnovna plata lekara sa specijalizacijom (bez minulog staža i ostalih dodataka) iznosila je 62.941 dinara, dok je 2019. godine 87.766 dinara. Cena rada povećana je sa 2.222,49 na 3.099,08 dinara.

„Tako su 2009. godine medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom zaposleni u Kliničkom centru Srbije ostvarivali pravo na osnovnu neto platu, bez minulog rada i dodataka, u iznosu od 29.137, dok je sestra u intenzivnoj nezi dobijala 30.159 dinara. Ove, 2019. godine, ova kategorija zaposlenih ostvaruje pravo na platu u iznosu od 41.368 dinara, a u intenzivnoj nezi 42.819 dinara. Dakle, prostom računicom dolazi se do zaključka da je ostvareno uvećanje primanja od više od 40 odsto za obe navedene kategorije medicinskih sestara i tehničara“, pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Tokom prošle godine u dve akcije je primljeno 160 najboljih svršenih studenata medicinskih fakulteta iz cele zemlje, koji su posao dobili u zdravstvenim ustanovama od Kosovske Mitrovice do Novog Sada. Mnogi su odmah stigli i do specijalizacije, odnosno dobili su mogućnost da upišu doktorske studije.

Iako se brojke o traženim i nezaposlenim medicinskim sestrama, tehničarima i lekarima u evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja često menjaju, letimičan pogled u kolone „nezaposlena lica” i „prijavljene potrebe” otkriva da i dalje ima više onih koji čekaju posao u odnosu na potrebe poslodavca. Konkretno, 30. aprila bilo je 1.819 nezaposlenih medicinskih tehničara, kao i 4.753 sestre i 578 laboratorijskih tehničara. Poslodavci su istovremeno tražili 47 tehničara, 194 sestre i 23 laboratorijska tehničara.

S obzirom na veliku potražnju medicinskih kadrova u evropskim bolnicama i domovima za stare, kao i statistiku koja prati priče o iseljavanju naših ljudi, utešno zvuči podatak da se „na birou” vode kao nezaposleni, a mogli bi da nas u budućnosti leče: 2.449 doktora medicine, a od specijalista 12 internista, sedam pedijatara, pet ginekologa, 11 specijalista fizikalne medicine, četiri ortopeda… Poslodavci, recimo, trenutno potražuju tri neuropsihijatra, a u službi vode samo jednog nezaposlenog lekara ove specijalnosti.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...