Ovo su 4 ključne brige za vlasnike gradskih pasa

Gradski psi suočavaju se sa mnogim problemima i izazovima tokom šetnje, prilikom interakcije sa drugim psima, kao i za vreme boravka u kući, odnosno stanu.

2.101

Smeće, saobraćaj i buka samo su neki od njih.

Ovi izazovi zahtevaju pojačanu pažnju vlasnika prilikom dresure psa da sledi osnovne komande, kao i prilikom svake šetnje i izlaska na ulicu.

Ovi saveti mogu pomoći vlasnicima da život sa psom u gradu učine ugodnijim i bezbrižnijim i za sebe i za svog ljubimca:

  1. Aktivno mislite o vremenu odsustvovanja

U većim gradovima potrebno vam je i više vremena za odlazak na posao i povratak kući. Nemojte to gubiti iz vida kada ujutru razmišljate o tome imate li snage da prošetate psa pre polaska.

Pri izlasku iz stana pobrinite se da psu obezbedite sve što mu može biti potrebno ukoliko se pri povratku kući zaglavite u gradskoj gužvi.

Takođe, ukoliko živite u prometnijoj ulici, neophodno je da razmislite i o zvukovima koji psa u vašem odsustvu mogu da iznenade ili uplaše.

Odgovorno vlasništvo podrazumeva svest o izazovima, predviđanje mogućih problema, i svakodnevni rad na obučavanju psa, i privikavanju na izazove sredine u kojoj živi.

  1. Naučite psa da hoda na povocu

Bučne i prometne ulice pune su zvukova i nepredvidljivih dešavanja koja mogu privući pažnju psa.

Često se upravo sa druge strane veoma prometne ulice nađe pas suprotnog pola, pekara iz koje mami miris hrane, ili mačka koja protrčava između kontejnera.

Instinkt psa u ovakvim situacijama može biti snažniji od komande vlasnika, što je najčešći uzrok povreda pasa od strane manje ili više savesnih vozača.

Preporuka stručnjaka je da povodac psa tokom šetnje prometnijim ulicama ne bi trebalo da bude duži od 2 metra.

  1. Vodite psa ispred sebe

Iako mnogi dreseri uče pse da hodaju pored nogu čoveka, ako vašeg psa vodite pred sobom, možete na vreme da primetite da li je naišao na bačenu ili ostavljenu hranu, i počeo da je gricka.

Na beogradskim ulicama, čak i onim u strožem centru, možete naići kako na veoma opasne pileće kosti, tako i na ostatke hrane bogate namirnicama koje su otrovne za pse.

U dvorištima kuća ili zgrada, kao i u njihovoj blizini, ljudi ponekad koriste otrov za pacove ili neko drugo izuzetno toksično sredstvo.

Njihovo je da o tome informišu prolaznike, a vaše da budete izuzetno pažljivi u odnosu na ponašanje svog psa tokom šetnje.

  1. Pazite na vozila na parkingu

Veliki broj nezgoda dešava se upravo prilikom parkiranja automobila, kao i pri njihovom izlaženju iz garaža.

Psi ne znaju da prepoznaju prostor predviđen za parkiranje, niti da jasno razlikuju vrata dvorišta od vrata garaže. Njihovu radoznalost često privlači novi prizor prilikom njihovog otvaranja, te polaze u tom smeru, ne sluteći da će naići automobil.

Budite izuzetno pažljivi jer koliko god bila mala brzina kojom se vozilo kreće, može biti izuzetno opasna za vašeg ljubimca.

ZANIMLJIVOSTI O PSIMA I MAČKAMA

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...