Suspenzija izvoza mesa: Proizvođači tvrde – problem se može brzo razrešiti

219

Kompanije Carnex, Zlatiborac, Big Bull i Matijević u saopštenju za medije poručile su da čine sve što mogu da privremena suspenzija izvoza njihovih proizvoda na rusko tržište bude otklonjena i navode da se razlozi koji su do toga doveli mogu razrešiti u veoma kratkom roku.

Reč je, kako se navodi, o odluci ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor kojom se privremeno obustavlja od 4. juna uvoz proizvoda srpskih kompanija, a problem je nastao, tvrde u saopštenju, zbog neusaglašenosti procedura s ruskim normativno-tehničkih uslovima.

Taj se problem, dodaju, može brzo razrešiti i napominju da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri.

Kompanije koje su privremeno stavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva, sarađuju međusobno i sa svim relevantnim institucijama države, te su uvereni da će vrlo brzo ispuniti sve zahteve koji se tiču usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe.

„Ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice, a po njihovom usklađivanju, u skladu sa procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju“, objašnjavaju srpske kompanije.

Napominju da do sada nisu imale slične probleme, da godinama aktivno izvoze na rusko tržište i poručuju da će učiniti sve što je potrebno da suspenzija izvoza njihovih prozvoda bude obustavljena.

Nova ekonomija: Rusija privremeno obustavila uvoz mesa i mesnih prerađevina ove četiri kompanije iz Srbije

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...