Uvedena stroža pravila za predškolske ustanove

176

Od kako je Ministarstvo prosvete donelo Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova u februaru podneta su samo dva zahteva za otvaranje privatnih vrtića i jedan za promenu sedišta ustanove, pokazuju podaci ovog ministarstva, piše „Blic“.

Svi ti zahtevi su još u proceduri, što praktično znači da od tada još nije otvoren nijedan privatni vrtić, za razliku od 2015. godine i vremena kada su uvedene subvencije grada za boravak dece u privatnim vrtićima. Budući da je odluka Grada da subvencijama pomogne roditeljima za čiju decu nije bilo mesta u državnim vrtićima uticala na značajnu eskpanziju privatnog sektora u predškolskom obrazovanju, bilo je nužno pooštriti uslove za otvaranje privatnih vrtića jer bezbednost dece u svim aspektima mora biti iznad svega.

„Od početka ovog projekta insistiram na tome da deca moraju biti iznad profita i da nema kompromisa kada su uslovi boravka i usluga koji roditelji plaćaju u privatnim vrtićima u pitanju“, kaže za „Blic“ Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Stroži uslovi doprineli su smanjenju „najezde“ otvaranja vrtića. Novim Pravilnikom je, praktično, uveden red u ovu oblast, i precizirani su uslovi za otvaranje privatnih vrtića, a bezbednost dece stavljena je na prvo mesto. Novim propisima su, primera radi, definisani i striktniji uslovi vezani za sanitarne uslove, protivpožarnu zaštitu, uvedena je obaveza da vrtić ima dvorište ako nije u blizini parka ili dečjeg igrališta…

„U prethodnih nekoliko godina Grad Beograd pretrpeo je pojačan pritisak interesovanja roditelja za mestom u vrtićima i uspeli smo da od 45 odsto, koliko je to iznosilo 2012. godine, obuhvat dece predškolskim obrazovanjem podignemo na današnjih više do 70 procenata“, kaže Gak.

To znači da je većina beogradske dece uzrasta od jedne do šest godina već upisana u vrtiće. U državne vrtiće upisano je 58.000 dece, a još oko 18.000 mališana u privatne vrtiće uz subvenciju grada.

Broj privatnih vrtića, kao i dece koja borave u njima uz subvenciju Grada Beograda, za nepune četiri godine, od kada se roditeljima refundira novac, uvećani su četiri puta. Subvencije se trenutno isplaćuju roditeljima oko 17.000 dece.

„U ovom trenutku, u 353 privatna vrtića boravi skoro 18.000 dece, a samo ove godine Grad je roditeljima na ime refundacije isplatio 1,6 milijardi dinara. Od početka ovog projekta ukupno je isplaćeno osam milijardi dinara, što sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima svrstava među najveće direktne pomoći roditeljima ikada u glavnom gradu, ali i u Srbiji“, objašnjava Gak.

Gradski sekretar podseća i da se roditeljima refundira do 80 odsto od ekonomske cene boravka dece u državnim vrtićima, odnosno do 22.361 dinar mesečno za svako dete. A refundacija je redovna, dodaje Gak.

Upisano 76.000 dece

U beogradskim vrtićima danas ima 76.000 dece od ukupno 106.000 mališana tog uzrasta, s tim što ovogodišnji upis u državna obdaništa još nije završen.

„To je veliki uspeh i najbolji rezultat otkad predškolsko obrazovanje postoji u Beogradu“, kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...