Zaposleni u RGZ: Premeštaju nas u filijale udaljene preko 50 kilometara, Menadžment: Ne vršimo šikaniranje

83

BEOGRAD –  Predstavnici sindikata u Republičkom geodetskom zavodu zatražili su hitan sastanak sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, koji je ispred Vlade bio zadužen da reši probleme zbog kojih su radnici Katastra mesecima štrajkovali.

Verovatno je da ćemo se sa njim sresti u utorak, a do tada bi i radna grupa oformljena za praćenje sporazuma koji smo postigli 9. maja, mogla da ima i svoj izveštaj, rekla je za Danas Dijana Konstantinović, predsednica Samostalnog sindikata u Republičkom geodetskom zavodu posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima UGS „Nezavisnost“ i Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata RGZ-a.

„Poslali smo pismo predsedniku Srbije sa zahtevom da nas primi a od Inspektorata rada zatražili smo da nam, takođe do utorka, dostavi rezultate kontrole koju je ministar Đorđević obećao nakon što smo ukazali da se radnici iz filijala koje su bile u štrajku nezakonito premeštaju na radna mesta udaljena i više od 50 kilometara“, rekla je ona.

Ona je naglasila da je neposredno pred potpisivanje sporazuma sa ministrom Đorđevićem, nekoliko šefova filijala koje su bile u štrajku premešteno na druge lokacije.

To je ubrzo vraćeno na staro, da bi sredinom meseca premeštanja ponovo dobila masovniji oblik. Tvrdi da je više od 50 zaposlenih bilo suočeno sa ovom merom „koja ima oblik šikaniranja“.

“ Mi smo tražili i da naše matično Ministarstvo građevinarstva obavi nadzor nad radom RGZ-a, da iskontroliše finansije, poslovanje, menadžment, ali su oni umesto toga proveravali službe katastra i zaključili da neke rade dobro a neke ne. Zbog toga smo juče i ministarki Zorani Mihajlović uputili otvoreno pismo“, kaže Konstantinovićeva i dodaje da je iz sporazuma koji je potpisan, menadžment RGZ-a ispunio odredbe koje se odnose na korekcije zarada, što je takođe bio jedan od zahteva.

U RGZ-u negiraju da se vrši šikaniranje zaposlenih i navode da se premeštanje iz jedne filijale u drugu, na radno mesto sa istom zaradom i opisom posla, ne vrši kao kazna zbog učešća u štrajku.

„Neki od premeštenih radnika jesu, neki nisu u sindikatu, nemam informaciju da je neko poslat u filijalu koja je udaljenija od 50 kilometara. Takvu situaciju imali smo samo jednom i to pre dve godine, zaista je bila greška i na sudu je to poništeno, a radnik obeštećen. Ne verujem da bi sada ponovo tako nešto moglo da se desi“,  kaže Maja Radović, PR RGZ-a.

Ona navodi primer šefice jedne od filijala koja je prebačena na drugu jer je odbila da promeni ličnu kartu što je bilo potrebno kako bi formirala elektronski potpis. Inače, elektronski potpis šefovi su bili dužni da pribave jer su njime overavali rešenja koja se strankama dostavljaju uvođenjem eUprave.

U RGZ-u od ranije tvrde da pravi razlog štrajka nisu ni zarade niti uslovi rada ili rotacija službenika, već uvođenje novog elektronskog sistema upravljanja procesom, koji onemogućava korupciju, zadržavanje predmeta a jasno pokazuje koliko svaki ponaosob službenik obradi predmeta i kog su kvaliteta.

S druge strane, radnici katastra koji su bili u štrajku, tvrdili su da uvođenje novih softverskih rešenja jednostavno nije primenljivo jer su im oprema i kompjuteri zastareli i ne mogu da podrže nove programe.

Inače, problemi sa kojima se nosi RGZ bili su pre dva dana predmet rasprave na Socijalno ekonomskom savetu. Iako je ministar Đorđević tvrdio da o tome ne zna ništa, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, LJubisav Orbović naveo je da se članovi sindikata premeštaju u udaljene filijale po kazni zbog učešća u štrajku i napustio je zbog toga zasedanje SES-a. Juče je održana i sednica Glavnog odbora SSSS na kojoj je tema bio položaj sindikalaca u RGZ-u.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...