Mačke u kući sa dvorištem – koliki je to problem i za njih i za nas? Ima li rešenja?

Mačke koje izlaze po pravilu kraće žive i ostavljaju dublji trag po okolinu...

230

Problem mačaka ili problem sa mačkama? Svi „mačkari“ i ljubitelji životinja znaju da predenje mačaka snižava pritisak, smiruje i da maženje mačke ima terapeutsko dejstvo, ali i da one ni iz daleka nisu toliki namćori kako se misli, što je nedavno potvrdila i nauka.

Znamo i da svaka kuća u prirodi „mora“ da ima mačku da bi smanjila problem sa miševima, ali da li je mačka ljubimac ili štetočina kada živi u kući i kada može slobodno da izlazi? Ali, problem je u tome što mačka ubija sve na šta naleti: glodare, ptice, guštere, insekte…kao i da može potpuno da vas spreči ako u vašem dvorištu želite da napravite hranilište za ptice.

Sa druge strane, tu su problemi i za mačke, jer su one vrlo nezavisne i individualne životinje, zbog čega često mogu da odlutaju od kuće, da se izgube ili zaglave negde. U gradovima ili malo gušće naseljenim mestima mogu da stradaju od automobila, nekog psa lutalice, a život može drastično da im se skrati ako nisu sterilisane: ženke zbog čestih porođaja, a mužjaci zbog čestih tuča tokom sezone parenja.

Kako onda rešiti ovaj problem i ujedno sačuvati zdravlje naših dragih bića?

Vlasti australijskog grada Perta izgleda imaju rešenje: uvesti policijski čas za kućne mačke. Čisto da istaknemo da nije ovde problem samo u mačkama: lokalno stanovništvo žalilo se i na pse i na mačke, posebno na lutalice.

Iako su psi zaseban problem sa svojim rešenjima, mačke umeju da predstave veću brigu za svoje ljude jer se lakše izgube, pogotovo tokom sezone parenja, a i sklonije su povredama jer vole da se penju po olucima, drveću ili drugim strukturama.

Doduše, pojedini gradovi Australije imaju problem sa velikom populacijom divljih mačaka. Kod nas taj problem nije toliko ozbiljan, ali svakako da imamo i previše mačaka bez domova, pa možda i nije loše da porazmislimo o savetu da mačke noću ne puštamo napolje? Ne samo da je tako bolje za okolinu, nego i za naše dlakave članove porodice…

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...