Blokirana najveća fabrika Nutele u svetu, stopirana proizvodnja (VIDEO)

309

Villers-Ecallesu –  Proizvodnja Nutele u najvećoj fabrici na svetu blokirana je zbog štrajka radnika koji zahtevaju veće plate.

Iz najveće fabrike italijanskog Ferera nalazi se u Villers-Ecallesu, gde dnevno sa proizvodnih traka siđe 600.000 tegli Nutele, što je četvrtina ukupne proizvodnje.

Pre sedam dana 160 radnika u tom pogonu na severu Francuske stupilo je u štrajk, objavio je Fabrs Kančel iz sindikata Forces Ouvriere (FO).

„Nijedan kamion nije ušao na područje fabrike, a u istom periodu nijedan nij izašao“, dodao je on.

Nedelju dana stoji i proizvodnja Kinder Buena, ističe on, a od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Kako navode, polako im nestaje i sirovina.

Evo gde se gradi fabrika čokolade koju je Vučić najavio

Radnici traže povećanje plata za 4,5 odsto i bonus od 900 evra. Uprava je ponudila samo 0,4 odsto veće plate.

U Fereru nisu želeli da komentarišu štrajk, a uprava je u internoj poruci u koju je AFP dobio uvid naglasila da je „blokada pristupa fabrici potpuno nezakonita“.

Zapretili su da će od suda tražiti nalog da se omogući pristup krugu fabrike.

„To je neprihvatljivo kršenje prava na štrajk“, uzvraća predstavnik sindikata.

Proizvodnja Nutele proteklih godina imala je brojne probleme, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, najvećem svetskom izvozniku.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...