Ðurić: Prijateljstvo između srpskog i kineskog predsednika otvara nove mogućnosti za razvoj

58

ČONGĆING – Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Ðurić izjavio je da je na današnjem međunarodnom forumu u kineskom gradu Čongćingu još jednom potvrđeno da je prijateljstvo srpskog i kineskog predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga otvorilo Srbiji nove ogromne mogućnosti za razvoj i produbljivanje ekonomske i političke saradnje dveju zemalja.

Ðurić je, nakon obraćanja na otvaranju foruma posvećenog međunarodnoj saradnju u okviru inicijative „Pojas i put“, izjavio Tanjugu da su Srbija i njen narod u Kini tretirani sa jedinstvenim poštovanjem i da uživaju bratsku podršku.

Prema njegovim rečima, predstavnicima stranačke delegacije SNS je ukazana posebna čast time što su pozvani da govore na svim panelima ovog značajnog foruma.

Ðurić je na otvaranju foruma poručio da je Srbija bila i ostaje iskreni strateški partner Narodne Republike Kine, da će naša država nastaviti da podržava politiku jedne Kine i da je zahvalna na iskrenoj kineskoj podršci našim nastojanjima da na miran i pravedan način rešimo problem naše južne pokrajine.

Srbija, prema Ðurićevim rečima, sa velikim nadama očekuje produbljivanje veza sa Kinom na svim poljima, posebno u okviru inicijative „Pojas i put“, i uverena je da će priča o srpsko-kineskom prijateljstvu prerasti u priču o zajedničkom uspehu.

Ðurić se ovom prilikom usprotivio svim pokušajima da se unilateralnim sankcijama i nametanjem tarifa onemogući međunarodna trgovinska i politička saradnja na osnovama ravnopravnosti kakvu zagovara Kina i njeno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Si Ðinpingom.

„Nije moguće istovremeno tvrditi da se zalažete za slobodu i demokratiju i nasilno sprečavati države koje se sopstvenim radom, poštujući pravila koja važe za sve, bore da razvoj svog i drugih naroda. Upravo u vremenima ovakvih izazova moramo biti posvećeniji nego ikada saradnji, miru, poštovanju međunarodnog prava i međunarodnih pravila i težiti izgradnji harmoničnih međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa“, kazao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, pred državama i narodima je istorijska prilika da zajedničkim naporima stvore svet koji neće počivati na sukobu civilizacija, već će biti zajednica za jedinstvenu budućnost čovečanstva, zasnovana na vin-vin principima, jednakosti država i poštovanju međunarodnog prava.

Kako je precizirao, reč je o saradnji koja će dovesti, i već dovodi, do razmene znanja i ekonomskog rasta u svakom kutku sveta, i zato Srbija sa velikim očekivanjima učestvuje u inicijaivi „Pojas i put“.

Pored Marka Ðurića, na ceremoniji otvaranja foruma govorili su član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Čen Miner, zamenik premijera Kambodže On Nanhong, bivši francuski premijer Dominik de Vilpen, bivši premijer Tanzanije Mizen Ge Pinga i ministar odeljenja za međunarodne veze Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Song Tao.

Ðurić je na čelu delegacije SNS koja se nalazi u višednevnoj poseti Kini, organizovanoj nakon poslednje posete predsednika Aleksandra Vučića, sa ciljem dodatnog unapređenja međupartijske saradnje sa Komunističkom partijom Kine.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...