Evropska komisija razmatra zahtev za ukidanje bezviznog režima za državljane Albanije

86

Evropska komisija razmatra zahtev za ukidanje bezviznog režima za državljane Albanije, potvrdila je portparol Komisije Nataša Berto.

Odluka o pokretanju procesa usledila je nakon zvaničnog zahteva Vlade Holandije da se ponovo uvedu vize Albancima, koji je Amsterdam uputio Komisiji u petak, 31. maja.

– Ukoliko se pokaže neophodnost posebnih postupaka, Komisija će usvojiti dokument o njihovom sprovođenju u roku od mesec dana od primanja zahteva. Evaluaciju mora da odobri i Evropski savet – naglasila je Bertoova.

Holanđani traže od EU: Vratiti vize Albancima

Bertoova nije htela da predviđa ishod procesa, uz napomenu da se odluke o suspenziji bezviznog režima ne mogu lako doneti i da je potrebno da svi koraci koji ka tome vode budu deo analize, javio je portal „Juropean vestern Balkans“.

Internet stranica „Šengen viza info“ objavila je u petak, 31. maja, da je holandska Vlada odlučila da zatraži od Evropske komisije da ukine bezvizni režim za državljane Albanije.

Amsterdam je uputio zahtev mesec dana nakon što je parlament Holandije podržao inicijativu o privremenom ukidanju bezviznog režima Albancima, koju je pokrenula grupa od četiri holandska poslanika.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...