Izdajete stan na dan? Izračunajte koliki ćete porez da plaćate

328

Formula za oporezivanje „stana na dan“ koju će Poreska uprava početi da primenjuje od 1. jula izgledaće ovako – poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade u prethodnoj godini koji je vlasnik ostvario iznajmljivanjem stana, množi se sa brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta.

Praktično, paušalni porez za prethodnu godinu za Beograd, Zlatibor i Vrnjačku Banju tako bi iznosio oko 3.500 dinara po jednom krevetu. Za trokrevetan apartman ukupno opterećenje bilo bi nešto više od 10.000 dinara za godinu dana.

Poslednjih godina u Srbiji, posebno u velikim gradovima, raste broj turista koji ne žele da odsednu u hotelima, što zbog cene, što zbog drugih razloga, pa je sve veća ponuda stanova i apartmana koje vlasnici iznajmljuju na jedan dan. Ovakav trend najbrže je rastao u Beogradu, ali po sve većoj popularnosti „stana na dan“ ne zaostaju ni Novi Sad, Niš, Vrnjačka banja, Zlatibor…

Upravo zbog rapidnog rasta i popularnosti država je odlučno ušla i u oporezivanje ovog biznisa biznisa. Prva rešenja poreznici će početiri da pišu već prvog jula a paušalni porez će zavisiti od tri faktora – zarade vlasnika od iznajmljivanja, broja kreveta koji iznajmljuje i kategorije turističkog mesta.

Od 1. jula počinje oporezivanje: Turistička sezona donosi prihod, ali i trošak onima koji izdaju smeštaj

Trenutno u Srbiji ima četiri kategorije i 14 kategorisanih turističkih mesta, a koeficijent za prvu kategoriju je najviši. Visina koeficijenta je regulisana pravilnikom, pa je na primer, za turističko mesto prve kategorije, koeficijent jedan, druge – 0,8, treće 0,7, a koeficijent turističkog mesta četvrte kategorije 0,5. Za turistička mesta koja nisu kategorisana predložen je koeficijent 0,4.

„Paušalni porez neće biti veliko opterećenje za one koji se bave tim poslom jer ne zavisi od broja gostiju pa će, praktično, kroz dva ili tri izdavanja jednog kreveta moći da se plati godišnji porez. To je sigurno stimulativno za izdavaoce i zato i očekujemo da će ta mera imati pozitivne efekte, a oni koji se bave tim poslom moći će nesmetano da rade i uredno prijavljuju goste“, rekao je Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Srbiji je sve više onih koji izdaju stan na dan, sobe, kuće, a cena te usluge zavisi od mesta gde je stan, broja gostiju, kvaliteta smeštaja. Cene se kreću od oko pet evra po krevetu, za najskromniji smeštaj, pa naviše i do 20 evra u prestonici. Tako se, recimo, stan s pet ležajeva u centru grada može iznajmiti i za 35 evra dnevno, ali i za više od 100 evra. U ponudi su i stanovi za dve osobe, za šta dnevno treba od oko 40 evra pa i iznad 80, a ima i ponuda koje prelaze 200 evra -za dnevni najam kuće u kojoj se, osim smeštaja, nudi i domaća hrana.

U lov na one koji rade na crno krenula je i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U tome će im pomoći i 1.000 mladih inspektora čije se zapošljavanje očekuje u naredne tri godine.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...