Nisu imali pojma šta imaju: Figura je bila u njihovoj kući 55 godina, a sada je otkriveno nešto što je sve podiglo na noge (FOTO)

355

Šahovska figura, koja je falila u srednjovekovnom seta otkrivenom pre skoro 200 godina, pronađena je u domu jedne edinburške porodice, piše rts.rs.

Niko iz porodice nije imao pojma da figura pripada „Luisovom šahovskom setu“, a mogla bi da na aukciji dostigne i milion funti (1,1 miliona evra).

Set je pronađen na Luisovom ostrvu 1831. godine, ali se za pet figura nije znalo gde su.

Deda sadašnje generacije porodice iz Edinburga, u čijem vlasništvu se nalazi jedna od figura, bio je trgovac antikvitetima, a kupio je figuru za pet funti 1964. godine.

Ni on sam nije znao za značaj devet centimetara visoke figure, napravljene od kljova morža, pa je antikvitet punih 55 godina ležao u posedu porodice bez da je iko od članova imao pojma šta poseduju.

Kada je otkriven „Luisov šahovski set“ imao je 93 predmeta, od čega 78 figura, 14 žetova za bekgemon i jednu kopču za kaiš.

Danas su 82 predmeta izložena u Britanskom muzeju u Londonu, dok se ostatak nalazi u Nacionalnom muzeju Škotske u Edinburgu.

Konsenzus arheologa je da je set napravljen u Trondhajmu u Norveškoj u 12. veku, ali neki stručnjaci predlažu da poreklo vodi iz drugih nordijskih

Izvor RTS.RS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...