Pala cena nafte, evo kako će se to odraziti na cenu goriva u Srbiji

71

SRBIJA – Cene nafte na svetskim tržištima oštro su pale i prošle nedelje, već drugu sedmicu zaredom, jer trgovinski sukob između SAD i Kine povećava rizik od recesije, što bi smanjilo potražnju za energentima, a ulagače je uznemirila i pretnja SAD da će uvesti carine na uvoz iz Meksika. Na londonskom tržištu cena barela pala je za 6,1 odsto, na 64,50 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 8,8 procenata, na 53,50 dolara.

Cene nafte našle su se pod snažnim pritiskom krajem prošle nedelje kada je predsednik SAD Donald Tramp poručio da će od 10. juna uvesti carine od 5 odsto na sav uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice. Takav potez nitko nije očekivao, pa su ulagači bili šokirani.

„Odluka, razumljivo, izaziva strah kod investitora. Američke rafinerije dnevno uvoze oko 680.000 barela meksičke nafte. Carine od pet odsto povećale bi njihove troškove za dva miliona dolara dnevno“, tumače u PVM-u.

Trgovci naftom ionako su zabrinuti zbog trgovinskog rata između SAD i Kine, koji bi mogao izazvati usporavanje rasta globalne privrede, a mnogi analitičari smatraju i da bi mogao biti okidač recesije.

Napetosti rastu od kada je SAD uvrstio „Huavej“ na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih firmi bez dozvole vlade, zbog pretnji nacionalnoj bezbednosti.

Kako je „Blic“ pisao početkom aprila, tadašnji rast cena nafte na svetskim tržištima mogao je da dovede do poskupljenja goriva u Srbiji početkom juna, i to za tri dinara po litru. Početkom maja naftaši su, ipak, isticali da ne očekuju ozbiljniji rast cena goriva.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...