Tramp je gradonačelnike Londona i Njujorka nazvao glupima i nesposobnima, stigao je i njihov odgovor (FOTO+VIDEO)

101

Gradonačelnici Londona i Njujorka, Sadik Kan i Bil de Blasio, reagovali su danas na uvrede američkog predsednika Donalda Trampa, koji ih je nazvao „glupima i nesposobnima“.

Iz kancelarije Kana odbacili su Trampove uvrede kao „detinjaste“, dok je De Blasio rekao da je Tramp „blizanac (ruskog predsednika Vladimira) Putina, samo što će mu mandat trajati kraće“, preneo je hrvatski Index.

Doug Mills/Pool via AP

De Blasio se bori za kandidaturu Demokratske stranke za predsedničke izbore 2020. što, teoretski, znači da bi mogao da bude rival Trampu.

Tramp je prethodno na Tviteru naveo da je Kan, koji je kritikovao britansku vladu jer je pozvala američkog predsednika u državnu posetu, „uradio užasan posao kao gradonačelnik Londona“ i optužio ga da je bio „budalasto zločast“ prema predsedniku SAD, „daleko najvažnijem savezniku“ Velike Britanije.

„On je potpuni gubitnik, koji bi trebalo da se usredsedi na kriminal u Londonu, a ne na mene…Kan me mnogo podseća na našeg veoma glupog i nesposobnog gradonačelnika Njujorka, de Blasija, koji je takođe napravio užasan posao, samo je upola niži“, naveo je Tramp.

Tom prilikom, Tramp je napravio i slovnu grešku i pogrešno napisao prezime londonskog gradonačelnika – „Kahn“ umesto „Khan“.

U odgovoru Trampu putem video poruke, koja je objavio časopis El, Kan je rekao da su vrednosti američkog predsednika i sve za šta se on zalaže potpuno suprotni vrednostima Londona i Velike Britanije.

„Mi ne mislimo da je raznolikost slabost, raznolikost je snaga“, dodao je Kan, član opozicione Laburističke stranke.

Držeći poster na kojem piše „Samo se slabi muškarci boje jakih žena“, gradonačelnik Londona je poručio da Britanci poštuju žene i smatraju ih ravnopravnim s muškarcima.

Povodom Trampovih tvitova oglasio se i laburistički poslanik Dejvid Lemi, jedan od najuglednijih crnih britanskih političara, koji je američkog predsednika upitao zašto ima problem s prvim londonskim gradonacelnikom muslimanom.

„Taj predsednik je uvredio gradonacelnika Londona nakon terorističkog napada“, napisao je Lemi, aludirajući na to što je Tramp optužio Kana da je „jadno“ odgovorio na teroristički napad u Londonu 2017. godine, u kojem je ubijeno 11, a povređeno više desetina ljudi.

Lider laburista Džeremi Korbin najavio je da neće doći danas na državnu večeru jer, kako je rekao, vlada ne bi trebalo da prostire crveni tepih za predsednika koji uništava vitalne međunarodne sporazume, negira klimatske promene i koristi rasističku i mizoginu retoriku.

On je dodao da je protest protiv posete Trampa Britaniji prilika da Britanci „pokažu solidarnost sa svima koji su mete napada u Americi, širom sveta i u našoj zemlji, uključujući od jutros i Sadika Kana“.

Protest „Zajedno protiv Trampa“ zakazan je za sutra u centru Londona.

Detalj susreta Trampa i britanske kraljice koji je privukao pažnju svetske javnosti (FOTO)

Protest protiv Trampa ispred američke ambasade

Na početku posete američkog predsednika Donalda Trampa Londonu, demonstranti su ispred američke ambasade razvili 20 metara dugu zastavu čime, kako kažu, žele da se odupru Trampovom „gaženju ljudskih prava“, javlja BBC.

Na zastavama koje nose članovi organizacije Amnesti internešnel piše „Oduprimo se seksizmu“, “Oduprimo se mržnji“, „Oduprimo se okrutnosti“ i „Oduprimo se Trampu“.

David Mirzoeff/PA via AP

„Tramp je već dve i po godine predvodnik potpuno sramne politike“, rekla je direktorka britanskog ogranka organizacije Kejt Alen.

„Zatvaranje dece migranata, nametanje diskriminatorskih zarana putovanja, desetkovanje globalnih fondova namenjenih ženskim pravima i povlačenje iz institucija za ljudska prava… Moramo da se odupremo Trampovom gaženju ljudskih prava“, istakla je Alen.

Demonstracije Amnesti internešnela su prve od više najavljenih protesta koji se očekuju tokom trodnevne posete američkog predsednika Londonu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...