Apple predstavio rende od 6.000 dolara! (Stigao novi Mac Pro) (FOTO) (VIDEO)

Apsolutna zver od mašine

64

Čekalo se godinma na novi Mac Pro, koji je najavljen za jesen, a sada je javnost mogla i prvu put da ga vidi uživo. Mashable prenosi da je u pitanju pravi monstrum, kako po specifikacijama, tako i po izgledu. Cenu ne pominjemo, jasno.

Naravno, čim smo videli kompjuter, pomislili smo isto što i vi – „rende“! To je učinio i ostatak interneta, koji se prilično zabavljao na račun rupičastog dizajna kućišta i monitora.

Da li smo pomenuli da oni ne idu u paru? Mac Pro ima početnu cenu od 5.999 dolara, dok monitor od 32 inča sa poznakom Pro Display XDR košta 4.999 dolara. To je ukupno 11.000 dolara za kompjuter u najosnovnijoj varijanti. Otprilike koliko i novi gradski automobil.

Reporter Mashablea piše da niko nije smeo da dodirne računar, već su svi mogli da ga gledaju iz više uglova i da se dive kako najnoviji i najmoćniji Mac prosto jede Logic audio streamove, ali i „hendluje“ Final Cut Pro X projekte rezolucije 8K bez ikakvog napora.

Ovo je dobar šlagvort da istaknemo činjenicu da vam ovakav računar apsolutno ne treba, već je namenjen isključivo profesionalcima kojima zaista treba tolika moć, potpuno besmislena i neshvatljiva za amatere.

Naravno, svako bi voleo da ima mašinu sa procesorom Intel Xeon do 28 jezgara, 1,5 TERABAJTA RAM-a (dakle, 1.536 gigabajta), kao i do dve Radeon Pro Vega II Duo video karte, za koje Apple kaže da su najmoćnije na tržištu, ali prosečan korisnik i većina profesionalaca prosto ne bi mogla da iskoriste svu tu moć.

Moglo bi se reći i da je ovakva moć preterana, ali treba znati da će se ovaj kompjuter koristiti godinama, pošto je ovo tek treća generacija, a prva je izašla 2006. godine.

Ako uporedite novi Mac Pro i onaj prošli model, iz 2013. vidi se sličnost. Prošli je bio jedan veliki valjak, popularna „kanta za đubre“. Ovaj je takođe metalna kanta sa čeličnim ručkama za lakši transport i gomilom prostora za proširenje.

Kada je dizajn u pitanju, ovim kućištem i monitorom dominiraju rupe. Toliko ih ima sa svih strana, da je jasno zašto su ga svi prozvali kako su ga prozvali.

Rupe na prednjoj strani Mac Proa omogućuju unutrašnjim ventilatorima, kojih ima tri, da guraju vazduh preko svih komponenti, a onda da izađu pozadi. Apple navodi da ovakav dizajn ne samo da omogućava mašini da ostane hladna, već da radi bukvalno nečujno.

Na vrhu kućišta nalazi se jedna kvaka sa rezom u sredini. Kada se ona otključa, ceo gornji deo aluminijumskog kućišta se samo podigne i onda se lako pristupi komponentama mašine.

Na gornjoj strani se nalazi i dugme za uključivanje, kao i dva Thunderbolt 3 USB-C porta. Apple kaže da će vlasnici moći svoje mašine da stave na točkove radi lakše mobilnosti.

Izveštaji sa lica mesta govore da Pro Display XDR prosto oduzima dah kakvu sliku ima 6K Retina panel. Ekran ima vrlo tanke okvire, a može se kupiti u dve varijante: blještavo staklo i mate. Kompjuter ima ludačku rezoluciju 6.016×3.384, 10-bit boju, osvetljenje od 1.000 nita i prosto nestvarnu razmeru konstrasta 1.000.000:1 (milion prema jedan).

A primećuje li se to uopšte u realnom radu?

Mi ne znamo, ali se opet pozivamo na Mashable, čiji reporter kaže da je jasna razlika između Pro Display XDR i drugog profesionalnog HDR monitora (koji može da košta i više desetina hiljada dolara), odnosno da novi monitor donosi „neverovatan“ kvalitet slike.

Za razliku od drugih HDR monitora, Pro Display XDR navodno može da održava svojih hiljadu nita osvetljenja neograničeno, tako da je kompletna slika ili video koji se gleda osvetljen kako treba. Ovo je jako važna stvar za profesionalce koji se bave fotografijom ili video-montažom.

Apple je rekao da je morao da iskoristi 576 plavih LEDova da osvetli piksele. Ali, nije ovde samo pozadinsko osvetljenje u pitanju: ovaj monitor je plod vrlo pametnog i naprednog kreiranja i inženjerije koji pretvaraju plavo svetlo u realnom vremenu, tako da korisniku ostaje samo da uživa u pikselskom raju.

Novi kompjuter ima istu True Tone tehnologiju koja se nalazi na iPhoneima i iPadima i koja podešava temperaturu vaših ekrana prema osvetljenju okruženja.

E, sad, čisto da se podsetimo da je Apple ipak Apple, evo i jedne potpuno tipične i očekivane odluke za „jabuku“, jedne od onih zbog koje će se „hejteri“ obradovati. Naime, stalak za monitor se prodaje odvojeno i košta 999 dolara.

Da, da. Da biste držali svoj monitor od 5.000 dolara na stolu, morate da iskeširate još „somića“ da bi sve to izgledalo kako treba. Naravno, niko vas ne sprečava da iskoristite neko kreativno rešenje, ali gde ima, tu se preliva. Odnosno, Apple već računa da ako ste spremni da date 11 hiljada dolara za kompjuter i monitor, daćete i 12.

Da, i mi mislimo da je to smešno i besmisleno, ali…Apple.

No, to na stranu, novi Mac Pro je stvarno zverina i nema sumnje da će se profesionalci širom sveta obradovati, pošto su pet i po godina (skoro šest) rabili stariju verziju. Koliko će nova trajati – videćemo u godinama koje slede.

Ono što nam ostaje je da čekamo jesen i onda gledamo snimke kako ovaj računar radi uživo.

Stigli prvi benchmark rezulatti: ovogodišnji MacBook Pro je prava zverina!

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...