Huawei ne sedi skrštenih ruku – kupio rusku firmu za prepoznavanje lica

Pojačava se i ruski ogranak firme

53

Kineski tehnološki gigant Huawei ne sedi skrštenih ruku dok traje trgovinski rat sa SAD, već radi i širi posao. Najnovija akvizicija kompanije je ruska firma koja je razvila i proizvela tehnologiju za prepoznavanje lica, preneo je RT.

Firma Vokord plaćena je 50 miliona dolara, a deo njenih zaposlenih preći će da radi za Huawei.

Ruska podružnica Huaweija, kao i honkoška Huawei Digital Technologies postali su vlasnici intelektualnih prava na Vokordove patente za softver i opremu za prepoznavanje lica. Novoformirana firma će se navodno zvati Softlab. Očekuje se da će ruska strana poduhvata biti vlasnik 99,99 odsto novoformirane kompanije.

Vokord je osnovan 1999. godine, a bavi se dizajniranjem softverskih rešenja i programa zasnovanih na kompjuterskom vidu i algoritmima inteligentnog video-procesinga. Trenutno je fokusirana na prepoznavanje lica, odnosno Automatsko prepoznavanje registarskih tablica (Automatic License Plate Recognition – ALPR), prepoznavanje obrazaca i video-analitiku, zatim video-obradu i poboljšanje video-snimaka. Zarada kompanije u 2017. godini bila je 113,2 miliona rubalja, odnosno oko 1,75 miliona dolara.

Tržište za sisteme za inteligentno prepoznavanje postalo je znatno veće poslednjih godina, kako u svetu, tako i u Srbiji, a taj trend nije zaobišao ni Rusiju, gde se često ove firme preprodaju, spajaju ili menjaju vlasnike. Londonski BeMyEye objavio je ranije planove da kupi ruskog provajera Streetbee; ruska Sberbanka je u aprilu pristala da kupi 51 odsto udela u firmi Speech Technology Center.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...