Novi skandal: Italijanski političar prisvojio Istru, Kvarner i Dalmaciju, pa se izvinjavao (FOTO)

98

Posle Antonija Tajanija, člana stranke Forca Italija, i gradski odbornik u Trstu Lorenco Đorđi smatra da su Istra, Kvarner i Dalmacija do Splita – italijanska područja.

Pa i više od toga, jer je na svojoj fejsbuk-stranici objavio fotografiju, prenetu sa zvanične stranice Italijanskog pokreta iredentista, na kojoj se vidi „silueta Italije“, na italijanskoj zastavi, s tim da se granice te ilustracije protežu na istočnu obalu Jadrana i zahvataju navedena područja sve do – Boke Kotorske u Crnoj Gori.

Đorđi navodi da je to Italija i poručuje da se ništa ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom.

Tom se parolom aludira na težnju italijanskih iredentista da Istra i Dalmacija jednoga dana budu deo Italije, onako kako ih je ustaški vođa Ante Pavelić Rimskim ugovorima iz 1941. godine prepustio fašističkoj Italiji.

Tajani se kasnije izvinio zbog izjave kazavši da je govorio o „italijanskoj Istri i Dalmaciji“, ali da to ne znači prisvajanje teritorije.

Inače, Rimski ugovor očekivano je izazvao bes među Hrvatima, naročito u Dalmaciji, što je uticalo na jačanje antifašističkog pokreta na tom području.

Svađa dva političara umalo da dovede do pada vlade – premijer zapretio ostavkom

Sredinom maja 1941. u Rimu su ustaški poglavnik Ante Pavelić i fašistički vođa Benito Musolini potpisali Rimski ugovor kojim je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska predala fašističkoj Italiji delove hrvatskog primorja i Gorskog kotara, najrazvijeniji deo Dalmacije sa ostrvima i Boku Kotorsku.

Potpisom na ugovor, Pavelić je Italiji predao područja Zadra, Šibenika i Splita, ostrva Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčulu, Mljet i niz manjih, delove hrvatskog primorja i Gorskog kotara i Boku Kotorsku.

Rimski ugovor sadrži tri zasebna dokumenta. Prvim je utvrđena granica između dveju država, drugim se NDH obavezala na demilitarizaciju preostalog dela obale, dok je trećim Italija postala garant političke nezavisnosti hrvatske države.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...