Zvanični podaci: Prosečna plata preko 130.000 dinara

941

U Srbiji su programeri trenutno među najplaćenijim i najtraženijim zanimanjima na tržištu rada, piše Blic.

Njihove plate su, čak i početne, daleko veće od prosečnih u zemlji, ali su, ipak, značajno manje od zarada njihovih kolega u svetu.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, programeni i ostali stručnjaci koji se bave IT tehnologijama mesečno u proseku zarađuju 130.910 dinara.

U odnosu na prosečnu zaradu u Srbiji, to je tačno dva i po puta više, ali u odnosu na zarade njihovih kolega u svetskim kompanijama, to je i deset puta manje.

Nedavno objavljeno istraživanje o zaradama na IT poslovima u multinacionalnim kompanijama u svetu, pokazalo je da programeri početnici zaposleni u Fejsbuku zarađuju 10 puta više nego junior programeri u Srbiji. Njihove plate na ovoj društvenoj mreži su 8.000 dolara mesečno.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bil Gejts, koji dnevno zarađuje više od 11 miliona, pripravnicima u „Majkrosoftu“ isplaćuje „tek“ 7.250 dolara. Prosečna mesečna pripravnička plata u „Guglu“, kompaniji koja je poznata kao jedno od najprijatnijih mesta za rad, iznosi 7.500 dolara. U „Amazonu“ za svoje pripravnike mesečno izdvajaju oko 7.725 dolara.

Na istoj listi našli su se poznati svetski tehnološki giganti, pa se kao kompanija koja najmanje plaća svoje radnike IT struke našao dugogodišnji proizvođač kompjutera „Del“, koji svoje radnike, gotovo bez iskustva mesečno plaća 4.333 dolara. Dobro obučeni kadrovi u ovoj kompaniji daleko su bolje plaćeni.

U kompaniji „Tesla“ koja na tržištu postoji nešto više od deset godina, stažiste isplaćuju mesečno 4.667 dolara, a seniore i duplo više.

Proizvođač trenutno najpopularnijih smart uređaja „Epl“, istovremeno svoje radnike početnike plaća nešto manje od 6.700 dolara.

Prema anketi koju je sproveo Startit centar, u okviru IT najviše radnika su „back-end“ programeri čak 46,31 odsto, slede „front-end“ kadrovi sa 25,22 odsto, „mobile“ kadrovi sa 7,48 odsto i „data processing“ sa 6,9 odsto.

Prema istoj anketi, 72,7 odsto srpskih programera svoje zadovoljstvo na poslu ocenjuje ocenom od najmanje 8. Prosečna ocena za čitavu granu iznosi 7,66. Od pogodnosti na poslu, naši programeri najčešće navode fleksibilno radno vreme – čak 77 odsto ispitanika, i to što od kuće može da radi nešto više od dve trećine ispitanika.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...