Gojković: Došlo je vreme da Srbija dobije dečjeg ombudsmana

55

Srbija je na putu da dobije zakon o pravima deteta i zaštitu prava deteta, odnosno da dobije nezavisnu instituciju za zaštitu prava deteta, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvarajući javnu raspravu o nacrtu tog zakona.

Novi zakon trebalo bi da uredi sadržaj prava deteta, način unapređenja i promociju prava deteta i osnivanje ombudsmana.

Gojković kaže da novi zakon predviđa i obaveze organa javne vlasti u poštovanju prava deteta, koordinaciju i kontrolu organa javne vlasti u poštovanju prava deteta u sprovođenju aktivnosti.

Prema njenim rečima, zakonom bi se doprinelo unapređenju osnovnih, građanskih i političkih prava deteta.

„Unapredila bi se prava deteta na život u porodičnoj sredini i alternativnoj nezi, kao i prava deteta na zaštitu od nasilja, kako bi se, pre svega, smanjila mogućnost zlostavljanja i zanemarivanja dece i sprečilo kršenje drugih dečjih prava“, rekla je Gojković.

Kako kaže, uspostavlja se kvalitetnije pravo na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i socijalnu sigurnost, kao i obrazovanje, slobodno vreme i kulturne aktivnosti za svako dete.

Posebno je naglasila da je važno da postoji dobar mehanizam zaštite dece na internetu imajući brojne izazove.

Ona je dodala da bi uvođenjem institucije zaštitnika prava deteta, kao nezavisnog kontrolnog mehanizama, dovelo do toga, da na jednostavan način, na jezik koji je prilagođen i razumljiv deci omogući da se deca kreću kroz pravni sistem, kroz postupke, procese i poslove i kroz život uopšte.

„Na taj način učimo našu decu kako mogu da zaštite svoja prava“, navela je Gojković i dodala da veruje da je došlo vreme da Srbija dobije dečjeg ombudsmana.

Javna rasprava započela je danas u Narodnoj skupštini, a potom će biti održana i u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Nišu.

Gojković je podsetila da je Srbija napravila značajan napredak u unapređenju prava deteta i stvaranju zakonodavnog okvira za zaštitu dece i tako postavila dobre temelje na kojima će se položaj i prava dece dalje razvijati i unapređivati.

„To je upravo cilj izrade Nacrta zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta“, podvukla je Gojković.

Predsednica skupštine kaže da je u prethodnom periodu doneto više zakonskih propisa i strateških planova kojima se prava deteta kontinuirano unapređuju, a posebno su, kaže, važni oni kojima se štite prava deteta u oblasti sprečavanja nasilja i diskriminacije, unapređenju obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Kako je objasnila, donošenje ovog zakona nema samo za cilj da ispuni preporuke Komiteta za prava deteta ili preporuke iz Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u Republici Srbiji.

Ukazala je da je prvi dečji ombudsman osnovan u Norveškoj 1981. godine i da danas, dečjeg ombudsmana imaju i zemlje u regionu Hrvatska i Slovenija.

Grad raspisao konkurs za prijem više od 60 komunalnih policajaca, ovo su uslovi

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...