Evo koje primedbe je uputila Rusija, zbog čega je blokirala uvoz mesa srpskih kompanija

1.903

Povodom privremene blokade uvoza mesa i mesnih prerađevina četiri srpske kompanije u Rusiju, Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da su primedbe uglavnom u vezi sa procedurom, a ne sa kvaltetom proizvoda. Nadležni ističu da su propisi za proizvođače mesa u Srbiji stroži od evropskih.

Zabrana izvoz u Ruski Federaciju na rok od od 60 dana važi za „Karneks“, „Matijević“, „Big bul fuds“ i „Zlatiborac“.

Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Veljko Jovanović navodi da je najviše bilo primedbi na nesaglašenost procedura sa onima koje važe u Evroazijskog uniji.

U nekim kompanijama procedre su usaglašene po stadardima Evropske unije, što, kako ističe, ne može da utiče na kvaltitet proizvoda.

Naglašava da su srpski standardi mnogo stroži u odnosu na EU.

Nova ekonomija: Rusija privremeno obustavila uvoz mesa i mesnih prerađevina ove četiri kompanije iz Srbije

„U EU je dozvoljeno 0,1 miligrama po kilogramu toksičnih materija, što u Srbiji nije slučaj“, ukazuje Jovanović.

Evropska lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena i vinobran je dopušten u mesu za pljeskavice i ćevape, a u Srbiji je još zabranjen.

Dušan Ljuština iz šefa Odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd ističe da se tako pripremljeno meso isključuje iz prometa.

I Dragica Karan iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa potvrđuje da je meso jedno od najviše kontrolisanih namirnica u Srbiji i da potrošači ne bi trebalo da imaju bojazan da je meso neispravno.

Komentarišući navode Industrije mesa „Matijević“ da se kao razog za zabranu ističu prljava odeća u radničkom ormariću, čekinje u transportu i zamrljani pečat veterinarske inspekcije, Veljko Jovanović kaže da se to može dogoditi bilo kom proizvođaču u svetu.

„Do zamrljenja pečata može da se dođe zbog trenja polutki u transportu kao i do spadanja ušne markice preko koje se određuje poreklo mesa“, smatra Jovanović.

Tvrdi da je „Matijević“ godinama prisutan u moskovskim ekskluzivnim radnjama gde je u prethodnom periodu udvostručio prodaju i da i da su se upravo zbog veće tražnje ti propusti su i dogodili.

Kaže da ako se nešto sve više prodaje, podleže i dodatnoj kontroli.

Ukazuje da je u odluci o zabrani rečeno da je meso iz Srbije koje je izvezeno do 4. juna kada je stupila na snagu biće i uvezeno, što je , kako smatra Jovanović, jako dobar signal.

Napominje da je važno da u mesu nije bilo patogena.

Prema njegovim rečima, tendencija u inspekciji je da se odgovornost za kvalitet i zdravstvenu ispravnost hrane prebacuje na proizvođača.

„Ubuduće će na proizvođaču biti najveća odgovornost da ispravi uočene propuste“, zaključuje Jovanović.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...