Istraživanje Faktor plus donelo iznenađenja: Ako bi izbori bili u nedelju – evo ko bi prešao cenzus

340

Kada bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, čak šest stranaka ili koalicija prešlo bi cenzus, pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus.

Srpska napredna stranka, uprkos neznatnom padu rejtinga, i dalje bi imala natpolovičnu većinu, Savez za Srbiju osvojio bi 10,6 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije 9,7 odsto. Zanimljivo je da Srpska radikalna stranka stoji bolje u odnosu na prethodni mesec za čak dva i po procenta i trenutno je na 5,8.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za „Blic“ da mu je prvi utisak pad naprednjaka.

„Moguće da je otvoren i emotivni govor o Kosovu Aleksandra Vučića u Skupštini koštao nekoliko procenata glasova. Iskrenost se zasad ovako odrazila na ispitanike, što ne znači da tih nekoliko procenata ne može da se vrati“, kaže Pejić.

Znatan skok rejtinga Šešeljevih radikala Pejić objašnjava upravo aktualizovanjem teme Kosova.

„Sve što se dešava oko Kosova budi nacionalne porive i očigledno je da su radikali zbog toga najbolje prošli. Takođe, taj njihov nastup u Skupštini i celokupna atmosfera učinili su da im se stari glasači vrate“, ističe on.

Kada je reč o Savezu za Srbiju, on je na 10,6 odsto i nema promena u odnosu na prethodni mesec. Pejić kaže da se SzS stabilizovao kao najozbiljnija opozicija i kao alternativa.

Ni Pokret slobodnih građana ne beleži promene u rejtingu, pa su sada na 5,1 odsto.

„Stabilizovali su se oko cenzusa, znali smo da su limitirani u vremenu i broju ljudi koji bi podržali politiku inata. Ulazak u Skupštinu bio bi veoma koristan za tu opciju“, objašnjava Pejić.

SPAS Aleksandra Šapića i DSS Miloša Jovanovića koji su se prošlog meseca prvi put našli kao koalicija u istraživanju stoje slično i imaju 6,7 odsto podrške.

„Za ovih mesec dana dosta se pričalo i pisalo o ovoj koaliciji, postali su prepoznatljivi, pa smo odlučili ponovo da ih stavimo zajedno u istraživanje. Ima najava da bi mogli da im se pridruže Milan Stamatović i još neka desno orijentisana udruženja i savezi, a sigurno je da bi u tom slučaju i dalje rasli“, navodi Pejić, i ocenjuje da je svakako reč o savezu s perspektivom.

Da se izbori održavaju ovog vikenda, na njih bi, istraživanje kaže, izašlo 47 odsto građana, 33 odsto ne bi, dok 20 odsto ne zna ili nema stav.

Deo istraživanja odnosio se i na to u kojoj bi zemlji građani najradije živeli kada bi, pored Srbije mogli da izaberu i SFRJ u starim granicama ili neku novu Jugoslaviju u novim granicama. Većina, čak 64 odsto, odgovorilo je da bi ostalo da živi u Srbiji, dok 21 odsto smatra da je SFRJ najbolja opcija, a 15 odsto njih je glasalo za treći izbor.

„Treba imati u vidu demografsku strukturu. SFRJ se raspala pre oko 30 godina, a kod mladih nema emocija kao kod starijih građana koji se sećaju. Ovo je zanimljivo i u svetlu izjave koju je Novak Đoković dao o Srbima i Hrvatima. Svakako 21 odsto onih koji bi izabrali SFRJ u starim granicama nije mali“, navodi Pejić.

Razlozi zašto bi izabrali SFRJ ili neku novu Jugoslaviju su ti što je reč o većoj zemlji, jačoj vojsci, većem ugledu…

Ključni motivi da se opredele da ostanu da žive u Srbiji jesu ti što „drugi ne žele sa nama“, „što žele samo Srbiju“, „zato što druge dve opcije predstavljaju veštačku tvorevinu“, „zbog ratova“…

„Ima smisla ono što Đoković priča, ali je za ljubav potrebno dvoje ili u ovom slučaju, šest republika. Ova anketa je više zanimljivost nego što ima ozbiljnu političku težinu“, zaključuje Pejić za „Blic“.

Istraživanje je rađeno od 30. maja do 5. juna telefonski, a u njemu je učestvovalo 1.200 ispitanika.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...