Ministar Lončar najavio nova zapošljavanja za najbolje diplomce medicinskih fakulteta

167

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da Srbija nema problem kao pojedine zemlje u okruženju da se na otvoren konkurs za lekare i medicinske sestre ne prijavi niko.

„Pojedine zemlje obustavljaju programe zbog nedostatka kadra jer su otišli lekari i medicinske sestre. Nije mi drago zbog toga, jer negde će morati da odu na lečenje ti pacijenti, a neki će završiti i u Srbiji, što će opteretiti naš sistem“, naveo je on.

Ministar je rekao da će u junu još jedna grupa najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobiti ugovore o zaposlenju i da je za poslednjih godinu i po dana zaposleno blizu 300 najboljih diplomaca. Oni su osim posla dobili i specijalizaciju koju žele i doktorske studije.

„Rađena je analiza koji su razlozi zašto lekari odlaze u inostranstvu i na prvom mestu nije bila plata već uslovi rada i mogućnost usavršavanja“, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je podsetio da je u prethodnom periodu zaposleno 13.000 zdravestvenih radnika i da su dali 8.000 specijalizacija. U narednih nekoliko meseci, dodaje, treba da dobiju prve specijaliste koji su na specijalizaciju krenuli 2014. godine kada je došao na mesto ministra.

„Pre toga je bila zabrana specijalizacija. Možete da zamislite dokle bi došao naš zdravstveni sistem da je to potrajalo, da smo nastavili da ne dajemo specijalizacije. Mislim da bi bili u totalnom kolapsu i ne bi mogao niko da nam pomogne“, naglasio je ministar.

Podsetio je da osim najboljih diplomaca medicinskih fakulteta da će primiti 300 do 400 najboljih đaka medicinskih škola, što do sada niko nije radio u Srbiji.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...