Pokrenuta kampanja, najuspešnija opština dobija dečje igralište!

74

Kancelarija za IT i elektronsku upravu zajedno sa NALED-om pokrenula je danas nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština “Šampioni bezgotovinskog plaćanja”.

Kampanja će trajati od 1. jula do 31. decembra, a sve jedinice lokalne samouprave koje budu uključene moći će da se takmiče tako što će se brojati broj transakcija na posterminalima u lokalnim samopravama u odnosu na broj stanovnika koji žzive na tim teritorijama.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da se nova nacionalna kampanja pokreće u nastojanju da se infrastruktura eUprave koja podrazumeva posterminale na šalterima jedinici lokalne samouprave proširi na celu Srbiju, a da je cilj akcije i nastavak borbe protiv sive ekonomije.

Postavljanje posterminala u jedinicama lokalne samoprave biće postpuno besplatno, a omogućena je i najniža provizija koja trenutno postoji na šalterima uplate, a to je 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara, odnosno jedan posto za veća plaćanja.

Jovanović je rekao da je za lokalnu samoupravu koja do 31. decembra bude imala najveći broj transakcija obezbeđena nagrada – dečje igralište u vrednosti 20.000 evra.

Takođe, pet jedinica lokalnih samouprava koje budu imale najveći broj transakcija imaće priliku da dobiju besplatno novi portal lokalne samouprave po uzoru na interent prezentaciju Vlade Srbije koja podrazumeva dvosmernu komunikaciju sa građanima i koja ima puno dodatnih servisa i usluga koje omogućavaju lakši pristup slepim i slabovidim osobama.

“Do danas je Kancelarija instalirala oko 280 postterminala u 60 gradova i opštine na šlaterima različitih instituija javne uprave preko kojih je obavljeno više 51.000 transakcija. Građani su isto toliko puta mogli da završe usluge na jednom mestu i nisu morali da budu koriri koji dolaze od šaltera do šaltera”, rekao je Jovanović.

Pozvao je i sve ostale lokalne samouprave da se jave do 17. juna i priključe akciji tako što će potpisati sporazum sa Kancelarijom za IT I elektronsku upravu.

Cilj je, naglašava, da se u akciju uključe sve lokalne samouprave i da se zajednički gradi efikansija i transparentinija javna uprava u službi građana.

“Drugi razlog uvodenja posterminala, koji je infrastruktura bezgotovinskog plaćanja, jeste to što je ovo jedna od bitnih mera Nacionalnog plana za subijanje sive ekonomije za period 2019. i 2020. godine”, rekao je Jovanović.

Podsetio je da je Vlada Srbije već pokrenula i spovela akcije u suzbijanju sive ekonomije, poput akcije “Uzmi račun i pobedi”, uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema u oblasti inspekcijskog nadzora.

Naveo je da i sama eUprava podrazumeva stvaranje transarentnije javne eUprave u kojoj građani sve manje imaju fizičkog kontakta sa javnom upravom što podrazumeva i borbu protiv sive ekonomije i smanjenje korupcije.

Jovanović je dodao da bezgotovinska plaćanja omoćavaju lakšu detekciju i prevenciju nezakonitog poslovanja.

Kako je rekao, sve banke su pozvane da se uključe u akciju, a zahvalio je Komercijalnoj banci i Banci Poštanska štedionica koje su se uključule u akciji i čiji su posterminali instalirani širom Srbije

Zahvalio je i NALED-u, Masterkarkardu i Visi koji su omogućili da se krene u novu.

Naveo je podatke koji pokazuju koliko je bezgotovinsko plaćanje poraslo u Srbiji u prethodne dve godine.

“Od januara 2017. do kraja 2018. broj sajtova koji omogućavaju elektronske uplate se povećao dva puta, sa 354 na 741, a broj građa koji plaćaju putem mobilnog telefona se takođe udvostručio i povećan je sa 650.000 na čak 1,4 miliona”, rekao je Jovanović.

Član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović naglasio je da je podsticanje bezgotovinskog plaćanja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i važan element u borbi protiv korupcije i kriminala.

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH Mastercard Jelena Ristić rekla je da građane treba stimulisati na bezgotovsnka plaćanja, te da je to dug proces.

Navela je da je prosek u EU 23.000 postterminala na million stavnovnika, u centralnoj i istočnoj Evropi 19.000 posterminala na million stanovnika, a u Srbiji oko 10.000 na million stanovnika.

“To otvara veliki prostor za unapređenje i realizaciju brojnih akcija koje će taj jaz smanjiti”, kaže Ristić.

Direktor za Jugoistočnu Evropu Visa Vladimir Ðorđević rekao je da od ovakvih incijativa korist imaju svi.

“Srbija je pionir bezgotovinskih plaćanja. S ozbirom da su kartice prisutne više od 30 godina prava je prilika da koz ovakve inicjjative opravdamo status pionira i da napravimo poboljšanje na tom polju”, rekao je Ðorđević.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...