Huawei pravi 5G mrežu u Rusiji, Moskva i Peking prave koaliciju protiv SAD

Veliki tehnološki napredak, ali i blok da se odoli pritiscima SAD

167

Kineski tehnološki gigant, koga SAD smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost, potpisao je ugovor sa ruskim telekomom MTS o razvoju 5G mreže u najvećoj zemlji sveta, prenosi South China Morning Post.

Ugovor je potpisan na obodima sastanka lidera Rusije Vladimira Putine i Kine Si Đinpinga u Moskvi. Sporazum predviđa „razvoj 5G tehnologija i prvih 5G mreža u 2019. i 2020. godini“, navodi se u saopštenju MTS-a.

Zamenik predsednika upravnog odbora Huaweija i trenutni predsednik na rotirajućoj poziciji, Guo Ping, rekao je da se „veoma raduje“ zbog dogovora, koji je postignut „u oblasti od velike strateške važnosti kao što je 5G“.

Kineski gigant i drugi najveći proizvođač mobilnih telefona nalazi se u velikim problemima od maja, kada je Trampova administracija zabranila američkim kompanijama da posluju sa Huaweijem zbog sumnje o špijunaži.

Pojedini eksperti navode da ova odluka može da uništi Huawei, koji zavisi od američkih čipova za svoje telefone, da ne pominjemo operativni sistem Android. Osnivač kompanije Ren Zhengfei rekao je ranije, međutim, da će Huawei svakako opstati.

Izveštaji sa samita u Moskvi navode da su se Rusija i Kina zbližile u pokušaju da odole pritiscima SAD i praktično su oformile savez. Putin je za Tass rekao da je slaganje dve zemlje po međunarodnim pitanjima na „najvišem nivou, kakav do sada nije zabeležen“.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...