Toalet papir može biti opasan za vašeg psa (VIDEO)

Izlazite iz stana. Obezbedili ste sve što je trebalo, zamenili vodu svom ljubimcu, pomerili hranu sa dostupnih površina, sklonili otrovne hemikalije... Ipak, da niste nešto zaboravili?

290

Toalet papir vlasnici često ostavljaju „na izvolte” svojim psima, misleći da je bezbedan ili nedovoljno zanimljiv da bi ga dohvatili i sažvakali.

Psi imaju neobičnu veštinu da dođu do predmeta koji nisu namenjeni za njihovu igru ili žvakanje.

Jedan od kućnih predmeta sa kojima ih najčešće zatičemo svakako je toalet papir.

Zašto ih papir toliko privlači?

Ako ste koristili papir da obrišete nos, ili ruke, i spustili ga na površinu koja je vašem ljubimcu dostupna, pas će uzeti papir posežući za vašim mirisima, kao nečemu što čini da se osećaju sigurno i bezbedno.

Sa druge strane, ako ste dugo ostavili psa samog kod kuće, bez drugih izvora zabave, verovatno je da ćete po povratku zateći razmotanu i iscepkanu rolnu papira svuda po podu kupatila.

Ovo je najčešće posledica dosade ili anksioznosti, a nešto što se odmotava i kotrlja odličan je plen za smirivanje i zabavu.

Ako primetite da pas guta papir, važno je da potražite pomoć veterinara, pošto je moguće da boluje od poremećaja gutanja stvari koje ne služe za jelo, ili nekog sličnog opsesivno-kompulsivnog ponašanja.

View this post on Instagram

?? ? @the_moose_page

A post shared by Golden Retriever Labrador (@retrieverstagram) on

Mala količina papira koju pas proguta ne bi trebalo da izazove ozbiljnije zdravstvene probleme, mada bojeni papir može biti izuzetno opasan.

Ako pas pak pojede veću količinu papira, može doći do blokade creva, i u ovim slučajevima operacija je ponekad jedino i neophodno rešenje.

Najbolji način da sve ovo sprečite jeste da pazite gde ostavljate rolne toalet papira, kao i iskorišćene kartonske rolne.

Takođe, budite oprezni u odnosu na sopstvene reakcije.

Vlasnici se često isprva silno zabavljaju gledajući psa kako se igra papirom, da bi se tek kasnije, i kasno, dosetili da takva igra može biti opasna.

Budite dosledni, i nemojte osmehom ili pristajanjemm na igru potkrepljivati ovakvo ponašanje.

Ljudska hrana za pse – DA ili NE?

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...