Došli zbog Ane Brnabić, a spasili život radniku kome je stalo srce

331

Ekipa niške Hitne pomoći koja je dežurala juče prilikom posete premijerke Srbije Ane Brnabić zbog postavljanja kamena temeljca za laboratorijsku lamelu na Elektronskom fakultetu, spasila je život jednom građevinskom radniku iz Prokuplja starom 49 godina koji je radio na susednom gradilištu na asfaltiranju Bulevara Nikole Tesle, piše Blic.

Radniku je odjednom prestalo da radi srce ali je sreća u nesreći bila ta da se u neposrednoj blizini nalazila medicinska ekipa Hitne pomoći, predvođena iskusnim dr Dragišom Aleksićem, koja ga je reanimirala i bukvalno vratila u život.

Evo kako i koliko novca mogu da dobiju od države oni kojima su poplavljena domaćinstva

„Dežurali smo na uglu Buevara Nikole Tesle i aleksandra Medvedeva, povodom najavljene posete premijerke Srbije Ane Brnabić Elektronskom fakultetu i postavljanja kamena temeljca za laboratorisjke lamele. U isto vreme, nedaleko odatle, u toku je bilo asfaltiranje Bulevara Nikole Tesle. Jedan od radnika je došao kod nas i rekao da jednom kolegi njihovom nije dobro. Radnik kome je pozlilo je sedeo na ivičnjaku, pitao sam ga kako se oseća, on mi je odgovarao na pitanja kada mu se odjednom stanmje pogoršalo. Iz sedećeg položaja spustio se na zemlju i okrenuo oči. Prestao je da diše, stalo mu je srce! Odmah je bilo jasno da je imao iznenadni srčani zastoj. Prešli smo momentalno na mere reanimacije“, priča dr Aleksić koji je već punih 20 godina u urgentnoj medicini.

On je odmah započeo masažu srca radniku, dok su ostali medicinski radnici doneli potrebnu aparaturu.

„Komandovao sam pomoćnim radnicima da mu podignu noge i stave nešto ispod glave dok sam mu masirao srce. Posle tri, ili četiri minuta on se vratio u život u potpunosti. Vratila mu se i svest, puls i disanje, postao je svestan gde je. Vratila mu je boja. Uradili smo kontrolni EKG i zaključili da ima nekih indicija da je početak nekog infarkta. Pozvao sam rezervnu ekipu koja ga je odvela u Urgentni centar. Kada smo završili dežurstvo, otišao sam da se informišem o tom radniku. On nije imao gotovo nikakve posledice po život, zahvaljujući brzoj intervenciji. Nikakvih promena na EKG-u nije bilo za neko oštećenje srca, neurolog ga je pregledao i konstatovao da je sve u redu. Na kraju sam dobio podatak da je došla njegova porodica i da je otišao kući u Prokuplje“, kaže dr Aleksić.

On ističe da je u slučaju srčanog zastoja, svaka sekunda bitna kako bi se sprečile negativne posledice po zdravlje.

„Kada se nađete u blizini čoveka koji ima srčani zastoj on ima idealne šanse da preživi, svaki minut ili sekunda zakašnjenja nosi neke posledice. Sreća je da je premijerka došla u Niš i da smo mi bili u blizini radi dežurstva pa smo odmah priskočili u pomoć, jer bi sigurno trebalo više vremena da se dođe na lice mesta“, objašnjava dr Aleksić.

On napominje da je u karijeri još nekoliko puta bio u prilici da brzom rekacijom spasi život pacijentima.

„Imao samo u karijeri još dvoje, troje pacijenata gde sam bio u neposrednoj blizini i gde je došlo do spasenja. Najbitnija je brza reakcija i kada pomoć pružaju građani koji nisu medicinski obučeni – da se otvori vazdušni put da se podignu noge i da se radi masaža srca do dolaska medicinske ekipe sa defibrilatorom. Neopisivi je osećaj da vidite kako se čovek vraća u život. Ovaj radnik je imao je poremećaj ritma usled čega je srce preskakalo pa je imao kratkotrajnu firbilaciju srca. Imao je srčani zastoj i teško da bi preživeo da mi nismo bili odmah tu pored“, kaže dr Aleksić.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...