Nakon poplava, Krupnju sada preti nova opasnost

50

KRUPANJ –  Na teritoriji opštine Krupanj još uvek je na snazi vanredna situacija, a posle obilnih padavina na tom području preti opasnost od aktiviranja klizišta.

Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović kaže da je posle sastanka koji su predstavnici ugroženih opština u Srbiji imali sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, da je vanredna situacija na snazi u 11 mesnih zajednica na toj opštini i da postoji mogućnost da u toku dana bude uvedena u još dva naselja.

„Još uvek nismo doneli tu odluku, ne bih da kažem koja su to mesta da ne stvaramo paniku među meštanima“, naveo je Isailović i dodao da će ministar Nedimović danas posetiti opštinu Krupanj, jednu od lokalnih samoupravama koje će zbog poplava dobiti pomoć od vlade.

“I građani i opštine dobiće sredstava da saniraju štetu na kućama, javnim objektima, putevima, srušenim i oštećenim mostovima, poljoprivrednim dobrima“, rekao je Isailović.

Dodao je da je materijalna šteta procenjena na oko 30 miliona dinara, od čega je 13,5 miliona dinara potrebno za poljoprivredne površine. “To je procena samo za najhitnije intervencije, a za obnovu infrastrukturi, da se ne bi ponovio isti scenario, potrebno je mnogo više novca“, napomenuo je Isailović i dodao da su uništena četiri mosta, 114 hektara obradivog zemljišta, 24 kuće su potpuno poplavljene.

U pojedinim mestima, kao što su Bogoštica, Brštica i Zavlaka su ozbiljno ugrožena klizištima. podsetio da je posle poplava 2014.godine u toj opštini bilo aktivno više od 200 klizišta.

“Ukoliko bilo potrebno, evakuisaćemo ugrožena domaćinstva i naći način da im pomognemo da saniraju štetu ili da im obezbedimo nove domove“, rekao je Isailović. Dodao je da je put u Bogoštici, koji je juče bio u prekidu, saniran i prohodan za saobraćaj.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...