Nova nada za pacijente u Srbiji: Uskoro dostupni novi inovativni lekovi

126

Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i proizvođača inovativnih lekova, članica Udruženja Inovia, razgovarali su o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kako bi već do kraja ove godine bio napravljen značajan napredak u dostupnosti najefikasnijih terapija pacijentima u Srbiji, saopšteno je danas.

Kako je saopštilo udruženje Inovia, zahvaljujući zajedničkom zalaganju državnih institucija i proizvođača inovativnih lekova očekuje se da pacijentima u Srbiji o trošku države već ove a najkasnije naredne godine bude dostupno više od 80 inovativnih lekova najnovije generacije, pre svega za najteže i najugroženije pacijente, navodi se u saopštenju Udruženja Inovia.

„Poslednjih godina, država je počela da preduzima vidljive pomake po tom pitanju, stavivši na pozitivnu listu desetine novih inovativnih lekova, a redovnim plaćanjem obaveza prema dobavljačima obezbedila stabilnost u snabdevanju lekovima. Farmaceutske kompanije, članice udruženja Inovia, sa druge strane, pokazale su razumevanje za potrebe pacijenata i ekonomske limite države i činile su velike napore da obezbede lekove pod značajno povoljnijim uslovima“, ističe se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, zastoj ranijih godina u stavljanju inovativnih lekova na Listu RFZO sa jedne strane i brz napredak razvoja inovativnih terapija sa druge strane, osnovni su razlozi zbog čega je došlo do problema u uvođenju inovativnih terapija.

Na sastanku je istaknuto da bi stabilnost i predvidljivost kao i jačanje partnerstva države i inovativne farmaceutske industrije u narednim godinama mogli da rezultiraju značajnim poboljšanjem pristupa inovativnim terapijama, što predstavlja zajednički interes države, inovativne farmaceutske industrije i samih pacijenata.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...