Uhvaćena divlja svinja sa Novog Beograda, lovci tragaju za ostalim životinjama iz krda

94

Jedna divlja svinja i četiri praseta su uhvaćeni do sada, a lovci tragaju i za ostalim životinjama iz krda koje se poslednja tri dana šetaju Novim Beogradom.

„Dežurne ekipe Veterine Beograd i Lovačkog udruženja Zemun su na terenu konstantno da bi i ostale divlje svinje bile uhvaćene i prenete na neko drugo stanište, tačnije u rezervat“, kaže Nikola Vojinović iz Lovačkog udruženja Zemun.

Vojinović objašnjava da se odrasle divlje svinje hvataju pomoću strelica za uspavljivanje, a prasići se jednostavno hvataju rukama.

Uprava za šume upozorila građane zbog divljih svinja: Izbegavajte ove delove grada radi lične bezbednosti

„Četiri praseta preneta su u Surčin i smešteni su u obor, jer još nisu spremna za rezervat, a tamo se hrane iz flašice“, dodaje Vojinović.

Građani su divlje svinje spazili u noći između srede i četvrtka u Novom Beogradu, u Bloku 30 i kod „Ušća“. Kod „Ušća“ su se mogle videti i sinoć, a jedna ova životinja primećena je i kod zidina Kalemegdana.

Predsednik Lovačkog udruženja Beograd Zoran Kocić objašnjava da je ovo „prirodna pojava kada vodostaj Dunava toliko poraste i poplavi Veliko ratno ostrvo“ te divlje svinje moraju da beže i traže drugo stanište.“

– One nemaju gde sada da idu, veoma su uplašene, ali nisu opasne po ljude. Jedino u situacijama kada je vepar ranjen i kada krmača čuva svoje prasiće može doći do eventualnih opasnosti po ljude, ali u ostalim slučajevima ne – ističe Kocić.

Nikad viđeno: Građanin se šokirao kada je video šta je prošlo ispred njega (VIDEO)

Kocić je upozorio i vozače da povedu računa i voze oprezno, jer ako udare divlju svinju pri vožnji može doći do teške saobraćajne nezgode, čak i sa smrtnim ishodom.

Da susreti sa ovim životinjama mogu da budu opasni, potvrdio je slučaj iz novembra 2018. kada je na auto-putu kod Kvantaša pred automobil kojim je upravljao bivši fudbaler Crvene zvezde Dragan Mladenović istrčala divlja svinja. U nezgodi su dve osobe povređene.

PRIJAVITE VETERINI BEOGRADA KADA JE PRIMETITE

Iz udruženja lovaca apeluju na sve građane da javljaju Veterini Beograd kada primete divlju svinju na određenoj lokaciji da bi dežurne ekipe mogle lakše da ih nađu i uklone.

Pojava divljih svinja na beogradskim ulicama nije ni tako retka pojava, ali su se sada prvi put pojavile u krdu. Tako su 2014. godine zaposleni u garaži „Energoprojekta“ na Novom Beogradu zatekli podivljalog vepra teškog stotinak kilograma kojeg su satima jurili policajci, ali i lovci, da bi životinja na kraju iskočila kroz prozor visok metar i po i pobegla ka hotelu „Jugoslavija“.

Najveća staništa divljih svinja u prestonici su na Velikom ratnom ostrvu i na levoj obali Dunava (Borča, Ovča, Krnjača…). Ove životinje tokom noću znaju da pređu i po 40 kilometara, da pojedu kukuruz sa polja ili razvale ogradu domaćinstva i naprave štetu, ali i da se pojave u centru prestonice „iz čista mira“.

Koliku štetu mogu da pričine ove životinje najbolje su se uverili u amaterskom fudbalskom klubu Poštar Zvezdara. Njima su teren u Krnjači početkom godine razorile i uništile upravo divlje svinje.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...