Beograd je danas bio narandžast, evo i zašto (FOTO)

115

Više od 500 biciklista učestvovalo je danas na šestoj „Narandžastoj biciklističkoj vožnji“ kako bi promovisali bicikl kao zdravo, ekonomicno i ekološko prevozno sredstvo, saopštili su organizatori.

Kako se navodi u saopštenju, građani koji su učestvovali u trci, koju su organizovali društvo „Beograd Velograd“ i Ambasada Kraljevine Holandije, izrazili su želju za smanjenje gužvi u saobraćaju i zagađenje vazduha.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

„Mladi i stari, žene i muškarci, rekreativci i trkači, biciklisti, deca, porodice, učestvovali su s nama već šesti put u vožnji kroz Beograd, koji smo danas učinili narandžastim jer samo tako možemo proslaviti holandsku kulturu biciklizma, koju smo na kratko doneli i u Srbiju“, rekao je direktor festivala „Beograd Velograd“ Ralf van der Zijden.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol istakao je da ne samo da je vožnja biciklom zdrava već je to i jeftin način za putovanje, ali i brz dolazak na željeno odredište.

„Ne morate ni da plaćate parkiranje. Uz to, nauka pokazuje da nas vožnja bicikla čini srećnim. Korist nemaju samo biciklisti. Kompanije su prepoznale da zaposleni koji putuju biciklom do posla idu ređe na bolovanje, da su kreativniji i produktivniji“, rekao je ambasador.

On je istakao i da na nivou urbanog planiranja i razvoja biciklizam može da utiče na poboljšanje života u gradu, smanjujući buku i zagađenje vazduha, kao i gužve u saobraćaju.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Ovogodišnja tema festivala bila je posvećena smanjenju saobraćajne gužve, narocito u centru grada, kao i popularizaciji svakodnevne vožnje bicikla koja, kako navode organizatori, može doprineti boljem mentalnom zdravlju, smanjenu stresa, anksioznosti i depresije.

Vožnja je pocela u 16 časova na Trgu Nikole Pašica, a završena na Dorćol plac u 18.30 u festivalskoj atmosferi, s brojnim pratećim zabavnim sadržajima i proglašenjem pobednika Like My Bike takmičenja.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

„Beograd Velograd“ je međunarodni festival koji se šesti put održava u Beogradu.

Cilj festivala je da učini Beograd bezbednijim, čistijim i srećnijim gradom kako bi se smanjio nivo buke i zagađenja, podsećaju organizatori.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...