Evo šta ministar Stefanović kaže o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

103

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na prezentaciji rezultata Uprave kriminalističe policije u borbi protiv korupcije da je Srbija posvećena toj borbi i da se ta pojava „mora iskoreniti“, da „nema nedodirljivih i onih koji neće biti gonjeni za kršenje zakona“.

„Novim Zakonom o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji postoji nešto više od godinu dana predviđeno je da se formiraju posebna odeljenja u sudovima, tužilaštvu i policiji čiji je jedini zadatak borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je Stefanović.

On je rekao da se radi o složenoj materiji koju treba ozbiljno dokazivati, pogotovo kada se radi o dokazivanju pranja novca. „Važno je da otkrijemo pranje novca, a novac i imovinu stečenu kriminalnim delima da plenimo i vraćamo građanima Srbije“, ocenio je Stefanović i dodao da je to jedini način da se pošalje poruka da se kriminal u Srbiji ne isplati.

Kako je Stefanović rekao, Odeljenje za borbu protiv korupcije formirano je kao samostalna i centalizovana jedinica u Upravi kriminalističke policije u martu 2018. godine koju je činilo 100 policijskih službenika raspoređenih u devet odseka na teritoriji Srbije, u čijoj je nadležnosti isključivo bobra protiv korupcije, a danas to odeljenje ima 172 policijska službenika i deset odseka.

„U periodu do 2017. do maja 2019. procesuirano je više od 500 krivičnih dela primanja i davanja mita, 56 krivičnih dela trgovine uticajem, 100 zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i 239 krivičnih dela pranja novca“, istakao je on.

Stefanović je rekao i da je u 2018. godini otkriveno četiri puta više slučajeva pranja novca nego u 2017. godini, a sličan trend je i 2019.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...