Miniran vrh planine, ekološka katastrofa preti Šumadiji

2.434

Zeleni pokret Srbije alarmirao je javnost zbog uništavanja planine Venčac koja se nalazi na teritroiji opštine Aranđelovac i ekološke katastrofe koja preti čitavoj Šumadiji.

U saopštenju Zelenog okreta se navodi da je dao pre nekoliko godina vrh Venčaca bio potpuno obrastao šumomali da je jedan od kamenoloma firme Bekament iz Aranđelovca iz kojih se sa Venčaca vadi mermer minirao i sam vrh planine.

„Do vrha Venčaca (nekad na nadmorskoj visini od 658 metara) još uvek vodi staza, ali umesto vrha na planini zjapi rupa. Najviša tačka onoga što je ostalo niža je od nekadašnjeg vrha za cela tri metra, i ako je verovati GPS uređaju, nalazi se čitavih trideset metara dalje. Tamo gde je nekada bio kamen oko koga su ponosno pozirali šumadijski planinari, sada je praznina“, navodi se u saopštenju.

Zeleni pokret navodi da „nestajanje planine Venčac počinje sa dobijanjem dozvole za iskopavanje mermera i kamena firmi Bekament iz Aranđelovca“.

„Ovakvo nekontrolisano iskopavanje dovodi do ekološke katastrofe na području čitave Šumadije. Možete samo zamisliti kakva šteta nastaje u prirodi nestajanjem čitave jedne planine“, dodaje se u saopštenju.

Izvor Espreso
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...