Saznajte šta psi govore jedni drugima

Psi su vrlo komunikativna bića koja se najčešće oslanjaju na govor tela kako bi preneli određene poruke, pozvali na igru, iskazali bol, strah, zabrinutost...

1.398

Psi imaju jedinstven jezik.

Kao ni ljudi, ne komuniciraju ni svi psi na isti način.

Čak i unutar istih rasa, neki psi komuniciraju bolje od drugih.

Pas koji je bolje socijalizovan verovatno će bolje komunicirati od pasa odraslih u kavezu ili na dalekom zapuštenom imanju.

Za vlasnike je veoma važno da razumeju šta im njihov ljubimac poručuje, ali i šta poručuje drugim psima u parku, na ulici, u domaćinstvu.

Razigranost

Vrlo razigran pas, koji upoznaje novog prijatelja, verovatno će pokušati da ga pozove na igru tako što će spustiti prednji deo tela (slično protezanju).

Ako drugi pas ne odreaguje željenom brzinom, vaš pas će ga dotaknuti šapom, ili će početi da obigrava oko njega, u neobičnom ritmu „psećeg plesa”.

Naklonost

Kada pas liže uho ili telo drugog psa, verovatno pokazuje pokornost ili naklonost.

Stavljanje šape na šapu ili telo drugog psa takođe je znak ljubavi.

Pas dozvoljava da drugi pas shvati da su oni deo istog čopora i njegovo ponašanje priznaje vezu koja postoji između njih.

Izazivanje

Kada pas stoji uspravno i ukoči rep dok netremice gleda u drugog psa, on se nada da će ga izazvati.

Stavljanje šapa na leđa drugog psa, nadgledanje i pokušaj zastrašivanja veličinom i mokrenjem podizanjem noge u označavanju teritorije, takođe su jasni znaci izazivanja i pokušaja da uspostavi dominaciju.

Pomirenje

Ako je vaš pas izazvan od drugog, moćnijeg psa, a sam ne pripada alfa mužjacima, verovatno će pokušati da ga umiri i umilostivi, pokazujući mu svoju pasivnost, odnosno pokornost.

Ovo čini zauzimajući pozu „perece”, pokornim stavom tela, oblizivanjem njuške, zevanjem i dozvoljavanjem drugom psu da preuzme njegovu hranu ili igračku.

Gestovi koji pokazuju poštovanje i pokornost uključuju i zamrzavanje na mestu, izbegavanje kontakta očima, okretanje na leđa i mokrenje.

Agresija

Agresija može biti rezultat pogrešne obuke, ali i straha.

Gestovi agresije podrazumevaju usmeren pogled bez treptanja, oštro načuljene uši, izbačene zube.

Ako se pritom zenice psa šire, ako mu je rep uvučen, disanje teško i ubrzano, a uši povučene unazad, on verovatno oseća snažnan strah i stres.

Ovo sigurno radi i vaš pas (VIDEO)

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...