Srbija je dobila Banku reproduktivnih ćelija, ali nijedan donator se još nije javio

134

U Srbiji se oko 300.000 parova bori sa neplodnošću, što je svaki šesti par. Pre pola meseca u Beogradu je otvorena Banka reproduktivnih ćelija na Kliničkom centru Srbije. U međuvremenu, niko se nije javio kako bi donirao jajne ćelije ili spermatozoide. Da li je problem u proceduri, nedostatku informacija, interesovanju ili svemu tome zajedno?

Dugo se čekalo da se stvore uslovi za otvaranje Banke reproduktivnih ćelija – od zakonskih, tehničkih, tehnoloških do kadrovskih.

Bilo je interesovanja građana, ali onih kojima treba donacija. Oni koji bi mogli da doniraju se ne javljaju.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije prof. dr Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da očekuje da će krenuti da se javljaju.

„Država i ministarstvo su stvorili uslove, postoji specijalizovan, stručni tim koji će odlučivati o donaciji. Mnogo je uloženo, sledi da se građani Srbije jave, sa svešću da mogu da pomognu drugima“, rekao je dr Stefanović.

Zainteresovani sve informacije mogu da dobiju na sajtu KCS, a svi pravilnici su na sajtu Ministarstva zdravlja. Svako može da vidi da li dolazi u obzir da bude potencijalni donor.

„Donori mogu biti muškarci do 40 godina i žene između 21 i 34 godine. To je samo okvirno. Svi potencijalni donori moraju da prođu razne procedure – intervju, upitnik o bolestima i navikama, fizikalni pregled, razgovor i testiranje, pa se onda uključuju u analize krvi“, objasnio je Stefanović.

Iako se u nekim državama stimuliše doniranje, preporuka Evropske asocijacije je da se to čini iz altruizma, a da budu pokriveni samo troškovi odsustvovanja sa posla i troškovi prevoza.

„To smo i mi usvojili. Da svest građana bude takva da pomognu drugima“, rekao je dr Stefanović.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...