Vatikanski radio počeo da emituje vesti na jeziku Cezara i Cicerona

87

VATIKAN – Vatikanski radio u subotu je prvi put emitovao vesti na latinskom jeziku što će postati ustaljena praksa u sklopu niza inicijativa za popularizaciju upotrebe jezika kojim su govorili Cezar i Ciceron.

Emisija „Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate“ (Papina nedelja, vatikanske vesti na latinskom jeziku), poslednja je u nizu inicijativa za širu upotrebu latinskog, nekada fundamentalnog jezika zapadnog obrazovanja i katoličke crkve.

Emisija traje do pet minuta, a popraćena je polusatnom emisijom konverzacije na latinskom uz savete, ali na italijanskom, o upotrebi antičkog jezika u današnjem okruženju.

„Hteli smo da se zvanični jezik Crkve doživi i kroz vesti, kao što se to već događa u svakodnevnim prenosima misa na latinskom“, rekao je Andrea Tornieli, izvršni urednik vatikanskih medija.

Ovaj mesec u knjižare u Italiji stigla je Hebdomada Aenigmatum, nova knjiga s ukrštenicama na latinskom i starogrčkom jeziku, koja se smatra prvom takve vrste bez pomoći ili definicija na savremenim jezicima.

Izdavač knjige, italijanski preduzetnik Luka Desijata, kazao je da je internet pomogao u oživljavanju interesovanja za latinski jezik, u vreme kada ga sve veći broj škola širom sveta izbacuje iz svog kurikuluma.

„Danas imamo Vikipediju na latinskom (Vicipaedia Latina), oko 40 latinskih grupa na Fejsbuku širom sveta, kao i korisnički profil pape Franje na Twitteru koji prati gotovo milion ljudi“, ističe Desijata i zaključuje: „To nije nimalo loše za jedan mrtav jezik“.

Papa Benedikt XVI je 2012. utemeljio Papinsku akademiju za latinske studije kako bi promovisao upotrebu tog jezika u Crkvi i šire.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...