Vesić otkrio dugoročne planove za metro, evo koje delove grada će povezati treća linija

70

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je utvrđena konačna trasa buduće dve linije metroa, a da je planirani početak radova kraj sledeće godine.

Kako je rekao za današnje Novosti, u budućnosti se planira i izgradnja treće linije koja će povezivati Voždovac preko Prokopa, Slavije, Trga republike i novu autobusku stanicu u Bloku 42, kao i železničku stanicu Novi Beograd.

Po ugledu na metroe nekih evropskih prestonica, beogradske arhitekte dobiće priliku da urede svaku stanicu, naveo je zamenik gradonacelnika.

„To što tek sada znamo kuda će prolaziti metro, kao i gde će biti stanice jasno govori koliko su vlasti pre nas lagale ljude jer su obećavali svake godine da će da počnu izgradnju metroa, a nisu znale ni trasu“, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, prva linija biće potpuno pod zemljom osim na Makiškom polju, dok će druga linija delom kroz Novi Beograd i Zemun biti i na vijaduktu.

Dve linije će se, kako je naveo, ukrštati na Savskom trgu i to na prostoru bivše zgrade Železničke stanice.

„Čim počne izgradnja pre dve linije metroa, planiramo projektovanje treće”, rekao je Vesić.

Kineski partner će građevinski izgraditi svaku stanicu, rekao je Vesić i dodao da će za uređenje biti raspisan poseban konkurs, kojim, kako navodi, se želi, pre svega, da se srpskim arhitektama ponudi da ostave trajni trag u razvoju grada.

Vesić navodi da će paralelno sa metroom biti razvijen BG voz, za koji je potrebno 500 miliona evra za realizaciju, a o tome Grad razgovara već neko vreme sa japanskim kompanijama koje imaju podršku japanske vlade.

Ove godine BG voz biće, dodao je Vesić, proširen do Mladenovca, od 8. decembra pokriće Barajevo i Lazarevac, a tokom jeseni BG voz će saobraćati do Pančeva.

Vesić je najavio i da se planira izgradnja nove linije od Zemuna, koja bi obuhvatila Surčin, nacionalni stadion, kao i aerodrom, i linije prema Karaburmi.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...