Dačić burno reagovao u Njujorku: Koliko neko treba da nema stida…

74

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da ga je tokom izlaganja predstavnice Prištine Vljore Čitaku frapirala laž o tome da je u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonijalizaciji.

„Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk“, rekao je Dačić za RTS.

Facebook prtscr

On je pozvao Čitaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. veku.

„Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk“, rekao je on.

Dačić je rekao i da su tokom današnje sednice SB članice sa jačim ili blažim naglaskom govorile o hapšenju pripadnika UNMIK-a na KiM krajem maja ističići da međunarodne organizacije ne vole da „iko hapsi njihove, pa makar to bio i Rus“.

Prema njegovim rečima pokazalo se da je većini zemalja jasno da je prepreka za nastavak dijaloga uvođenje taksi i da ih je on upozorio da Kfor mora da zaštiti Srbe.

„Kfor to mora po rezoluciji 1244, a ako to ne želi, na nama je teška odluka da vidimo šta ćemo dalje sa svojim narodom i reakcijim Srbije“, rekao je Dačić.

Upitan o daljem načinu održavanja sednica SB UN o Kosovu Dačić je rekao da je postignut dogovor da ove godine budu održane tri, a naredne dve sednice.

„Cilj nam je i želja da više ne bude vanrednih sednica, jer bi to značilo postizanje trajnog i kompromisnog rešenja“, rekao je Dačić, primetivši da na žalost ni posle 20 godina pitanje Kosova nije rešeno.

Čitaku zatražila ukidanje misije UNMIK

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku zahvalila je Ujedinjenim nacijama, povodom 20. godišnjice Rezolucije 1244, na, kako je kazala, „pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije“ i zatražila ukidanje te misije.

Ona je podsetila na ulogu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, kao i da je Međunarodni krivični sud i to „na zahtev Srbije“ zaključio da kosovsko proglašenje nezavisnosti nije suprotno međunarodnom pravu.

„Nezavisnost nije proizvod pokreta secesionizma, nezavisnost je produkt dekolonizacije“, rekla je Čitaku.

Ona je rekla da je Priština zahvalna Unmiku za ulogu u prvim godinama mandata ali da više ne vidi razlog za njegovo dalje prisustvo na Kosovu.

„Može li bilo ko da mi kaže šta je danas posao Unmika na KiM, sa toliko problema širom sveta?“, zapitala je ona i rekla da bi resursi dodeljeni Kosovu mogli da se iskoriste bolje negde drugde.

Čitaku je rekla i da Priština želi dijalog ali bez uslova optuživši Beograd da je on taj koji uslovljava dijalog.

Tvrdi i da je jedini razlog neformiranja Zajednice srpskih opština taj što Beograd konstroliše lokalne Srbe i što im je rečeno da napuste radnu grupu za izradu statuta.

Prema njenim rečima, jedino vlada u Beogradu vrši pritisak na kosovske Srbe.

Čitaku je takođe optužila Srbiju da vodi kampanju „dehumanizacije“ kosovskih građana, a pomenuvši nedavnu izjavu premijerke Ane Brnabić o „ljudima iz šume“, poručila je da ti ljudi Kosovo čine ponosnim te da su zaštitili svoje voljene od srpske agresije.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...