Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao na dijalog i rešavanje kosovskog problema

27

NJUJORK/BEOGRAD – Kina smatra da je najbolji način za rešavanje kosovskog pitanja dogovor Beograda i Prištine u okvirima rezolucije 1244, rekao je predstavnik Kine na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je rekao da je stav Kine jasan i da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da podržava napore za pronalaženje političkog rešenja.

Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane „staviti narod na prvo mesto“ i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Nemačka i Francuska pozvale Prištinu da ukine takse

Prema njegovim rečima, važno je da Savet bezbednosti UN ostane u toku s dešavanjima na Kosovu i pomogne Beogradu i Prištini da dodju do sporazuma.

Savet bezbednosti UN raspravlja danas o izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmik za period od 16. januara do 15. maja 2019. u kojem je Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija izmedju Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Sednici SB UN prisustvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja, te istakao da je na KiM stanje daleko od bezbednog i stabilnog, zbog čega, poručio je, ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije UNMIK-a.

 

 

Izvor Beta/Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...