Dodik sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH o migrantskoj krizi

106

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je danas novinarima u Banjaluci da je za utorak,11. juni, sazvao hitnu sednicu Predsedništva zbog migrantske krize.

„Nje mi to problem i već sam zakazao za sutra sednicu Predsedništva“, rekao je Dodik ali i dodao da bi to mogla biti „jalova priča, jer nema Veća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi.

Dodik je podsetio da je Predsedništvo i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi celovit plan za migrantske probleme, ali Veće ministara ništa nije uradilo, čime je, ocenjuje on, umesto rešenja postalo problem.

Sednicu je, inače, zatražio član Predsedništva BiH Željko Komšić.

On je takođe predložio da Predesdništvo naloži ministarki odbrane Marini Pendeš da naredi upotrebu i razmeštaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih i drugih jedinicai Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije u kontroli granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Prema tom predlogu, upotreba jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumeva korišćenje oružja i bojevih sredstava.

Veće ministara BiH u tehničkom mandatu je usvojilo danas informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u kojoj je navedeno da je od 1. januara do 5. juna prijavljen 9.081 migrant.
Najviše migranata dolazi iz Pakistana 36,3 posto, iz Bangladeša 9,2 posto, Iraka 8,8 posto, Sirije 8,7 posto i Afganistana 7,5.

Hrvatska na graničnom prelazu prema BiH postavlja ogradu sa šiljcima 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...