Nemačka i Francuska pozvale Prištinu da ukine takse

28

Ambasadori SAD i Velike Britanije pri UN pozvali su danas Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, dok su predstavnici Nemačke i Francuske na sednici SB UN zatražili od Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Ambasador SAD pri UN Džonatan Palmer izjavio je da su SAD zabrinute zbog visokih tenzija, kao i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu.

On je dodao da SAD podržavaju napore Prištine da se izbore sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i da u tom smislu podržavaju akciju kosovske policije na severu KiM krajem maja.

Dačić u Njujorku: Stanje na KiM daleko od bezbednog i stabilnog

Kako je rekao, SAD izražava žaljenje što je tokom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali i ponovio da ta dešavanja pokazuju neophodnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Predstavnik Velike Britanije u UN pozdravio je napore Nemačke i Francuske na organizovanju sastanka o rešenju problema i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da pronađu rešenje i postignu održivi sporazum.

On je takođe pozdravio napore Prištine da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ali i napore UNMIK-a na pronalaženju nestalih.

Istovremeno, on je pozvao na povratak dijalogu i naglasio da je neophodna jača implementacija vladavine prava.

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc zatražio je da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da su one u suprotnosti sa integrativnim procesima.

Rekao je i da bi Beograd i Priština trebalo da nastave dijalog pod okriljem EU, te podsetio da je zato održan samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu krajem aprila.

„To mora da bude pravi, iskreni dijalog. Monolog plus monolog ne znači dijalog“, istakao je Šulc.

On je pozvao Beograd da prestane da lobira za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova, te istakao da je pozicija Nemačke nepromenjena i da oni smatraju da podela po etničkim linijama neće dovesti do dobrog rešenja.

Govoreći o akciji ROSU, rekao je da Kosovo ima pravo da se bori protiv korupcije i kriminala, te dodao da te akcije ne bi trebalo da budu limitirane, već da uključe i sever.

Kad je reč o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

On je naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu.

Predstavnica Francuske takođe je pozvala Prištinu da ukine takse, a sve strane da se uzdrže od podizanja tenzija, ističući da trenutna situacija nije održiva.

Govoreći o policijskoj operaciji na KiM, rekla je da Francuska podržava borbu protiv kriminala i korupcije uz poštovanje vladavine prava, ali i lokalnog konteksta.

„Moraju se poštovati privilegije i imunitet svih članova UNMIK“, rekla je ona i dodala da se mora obaviti istraga o tom slučaju.

Istakla je i da stabilnost regiona i evropska budućnost zavise od postizanja dogovora Beograda i Prištine i da samo puna normalizacija odnosa moze da omogući evropsku budućnost.

Indonezija je pozvala na smanjene tenzija u regionu i rešavanje problema mirnim putem i dijalogom, dok je Ekvatorijalna Gvineja izrazila zabrinutost zbog akcije ROSU tokom koje su uhapšeni i radnici UNMIK-a.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau rekao je da je Kina zabrinuta zbog opstrukcije rada misije UN na KIM i da smatra da je hapšenje člana te misije neprihvatljivo.

On je na sednici SB UN rekao da ta zemlja podržava teritorijalni integritet i suverentet Srbije,kao i da je izuzetno važno da da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem.

Prema njegovim rečima, najbolji način za rešavanje problema je dogovor dve strane u okviru postojeće rezlucije 1244, ističući da je važno da SB UN pomogne dvema stranama da postignu sporazum.

Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo

Guranje normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz nametanje veštačkih rokova za sporazum može biti destruktivno, rekao je danas ruski predstavnik na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

„Rusija podržava održivo i obostrano prihvatljivo rešenje u okvirima rezolucije 1244“, rekao je ruski diplomata.

On je naveo da će eventualno osnivanje Zajednice srpskih opština biti „indikator mogućnosti budućih suštinskih dogovora“.

Ruski predstavnik je izjavio da Moskva deli zabrinutost Srbije zbog situacije na Kosovu a da se od kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku nije čulo ništa osim „laži, insinuacija i istorijskih izmišljotina“.

Prema njegovim rečima, kosovske takse na robu iz Srbije i BiH su i dalje na snazi a skupština Kosova je usvojila rezoluciju o genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu.

„Vidimo da takozvana rezolucija o genocidu i takozvanoj skupštini Kosova samo služi za izazivanje mržnje. Vidimo niz antisrpskih akcija koje za cilj imaju prevazilaženje unutrašnjih tenzija i sporova klanova u Prištini“, izjavio je ruski predstavnik.

Govoreći o akciji ROSU na severu Kosova 28. maja, kojom prilikom je uhapšen ruski pripadnik Unmika, ruski predstavnik je naveo da je taj čovek „prebijen dok je obavljao svoje dužnosti“.

„Gospodja Čitaku je iznela verziju koja nema nikakvu logiku. Kažu da je on obarao drveće a onda sklonio testeru u kola i odbio da se legitimiše. Da li zaista verujete u to?“, naveo je ruski diplomata.

On je akciju ROSU nazvao pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos „džentlmenskom dogovoru“ tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima.

„Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija“, upitao je ruski predstavnik.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su zažmurile pred kosovskim akcijama.

„Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama a tada će biti kasno da se poziva na norme“, naveo je diplomata.

On je rekao i da Kosovo ne može ruskog pripadnika Unmika da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što Kosovo nije subjekt medjunarodnog prava.

Diplomata je osudio i praksu EU da na uzdržanost poziva obe strane, rekavši da se tako „stvara atmosfera da je sve dozvoljeno“ i ohrabruju maksimalistički zahtevi.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...