Oprez! Ako vam stigne ova poruka, dobro proverite pre nego što poželite da pomognete!

677

Aleksandar Jelić iz Sevojna, koji godinama vara građane slanjem cirkularne poruke u kojoj traži novac, ponovo hara Srbijom, piše vojvođanski „Dnevnik“.

„Ja sam, uplati mi 1.200 dinara u Pošti na Post Net uplatnicu, ali ovom čoveku JELIĆ ALEKSANDAR i obavezno upiši ovaj njegov telefon na uplatnici, MOLIM TE, POŽURI“, glase poruke kojima već osam godina ovaj prevarant vara lakoverne građane.

Njegov metod je krajnje jednostavan: kupi karticu na trafici i s nje šalje poruke na nasumične brojeve, pišući da je u nevolji. Ubeđeni u to da je reč o njihovom prijatelju ili članu porodice, primaoci poruke šalju novac.

Sumnja se da je ovaj prevarant proteklih godina ostvario imovinsku korist veću od 20 miliona dinara, što mu obezbeđuje lagodan život.

Na oko 4.000 SMS poruka, koliko je prevarant dnevno slao, zaradio bi i do 20.000 dinara. Pare su odlazile istom brzinom kojom su stizale, te je Jelić velike sume trošio na lagodan život i skupu garderobu, pisao je „Blic“ ranije. Deo zarade trošio je na telefonske kartice koje je kupovao na trafici.

S obzirom na to da se prevara toliko raširila, Jelić je morao da angažuje saradnike. Prelistavajući oglase, nalazio je u različitim gradovima ljude koji su tražili posao i nudio im zaradu. Trebalo je samo da odu u poštu kada im stigne poruka da je novac uplaćen, podignu ga i pošalju njemu.

Oni su dobijali naknadu od 2.000 do 3.000 dinara dnevno.

Pravi Aleksandar Jelić u problemu

Kako je „Blic“ već ranije pisao, stvarna osoba koja se zove Aleksandar Jelić i živi u Novom Sadu postala je slučajna žrtva ovog prevaranta, jer sa svakim novim talasom prevara pravi Jelić dobija veliki broj poziva i poruka.

„Nisam znao šta se dešava. Telefon mi zvoni u pet ujutru i drug kome sam pozajmio nešto malo novca mi se pravda kako će ih odmah vratiti, i kako nije znao da mi je frka za 1.500 dinara. Posle nekoliko dana, zove me rođak da me pita jesam li u dugovima i treba li mi više novca. Imao sam milion neprijatnih situacija – samo zato što se zovem Aleksandar Jelić.“

Prema njegovoj priči ranije ispričanoj za Blic, on tačno zna kada je prevarant u zatvoru, a kada na slobodi prema tome da li ga poznanici i prijatelji zovu.

Ne nasedajte na prevaru!

Ukoliko vam stigne poruka gde nepotpisani pošiljalac od vas tražite da izvesnu svotu novca uplatite ime na Aleksandra Jelića ili neko drugo, pre nego što se uputite ka šalteru, obavezno proverite da li se radi o stvarnom poznaniku ili neko pokušava da vas nasamari.

Građani se žale na veće račune za mobilni telefon: Možda je ovo razlog, evo na šta da obratite pažnju

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...