Uhapšeni zbog napada na Srbe na Braču već pušteni na slobodu

52

Oba mladića koji su uhapšena zbog napada na Srbe u Supetru na Braču puštena su na slobodu, javljaju hrvatski mediji.

Oni su napali Srbe koji rade kao sezonski radnici, a pretučen je i vatrogasac jer je stao u njihovu odbranu.

Zbog krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču, 22-godišnjem mladiću koji je učestvovao u napadu na sezonske radnike izrečena je mera opreza prema kojoj se vatrogascu ne sme približavati na 150 metara ni kontaktirati s njim, saznaje portal „Indeks“ u hrvatskom Tužilaštvu.

Užas na Braču, nasilnici pretukli mladiće, vikali: „Ko je od vas Srbin?“ (FOTO)

S obrazloženjem da 22-godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u krim-evidenciji, za njega uopšte nije zatražen zatvor, već mu je određena mera opreza. U vreme napada bio je pod uticajem alkohola jer mu je izmereno 1,2 promila, a na ispitivanju nije negirao napad, samo je rekao da se ničega ne seća.

Osim tog 22-godišnjaka, policija je uhapsila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj stanici pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Incident se dogodio u nedelju popodne nakon fudbalskog turnira Torcida kup u Supetru na Braču kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i devojku iz Varaždina, koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26) zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je prevezen u splitsku bolnicu.

Povod za napad bila je nacionalna netrpeljivost jer je neko iz skupine napadača pitao „gde su Srbi“.

Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i stranka Pametno koja smatra da odgovornost za takve nerede snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih.

„Time šire plasman mržnje i snose odgovornost za taj nemili događaj. Dok institucije države tolerišu nesprovođenje zakona dotle svako misli da za takve stvari može proći nekažnjeno. Svako nasilje i pozivanje na mržnju treba kazniti“, poručili su iz stranke Pametno.

Policija je rekla da i dalje istražuje incident na Braču kako bi došla do ostalih mladića iz grupe koja je napala sezonce, među kojima su bila dva mladića srpske nacionalnosti.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...