Vesić: Ulaganjem u energetsku efikasnost ušteda može biti do 40 odsto

91

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je danas da Beograd godišnje izdvaja oko 110 miliona evra za potrošnju energije objekata u javnom sektoru i da je ulaganjem u energetsku efikasnost moguća ušteda od 40 odsto, što je godišnje, kako navodi, oko 44 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za energetiku grada Beograda, Vesić je na otvaranju Nedelje energije naveo da je pitanje energetske sigurnosti prioritet za Beograd.

„Zbog toga su sve mere i podsticaji fokusirani na podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja energije, a ciljevi postavljeni u kontekstu štednje jer se na svakih 50 dinara investiranih u energetsku efikasnost ostvaruje ušteda od 1 kilovat časa“, rekao je Vesić u Skupštini grada na stručnom skupu.

On je dodao da su u fokusu planiranih aktivnosti veća energetska efikasnost u zgradama javnog sektora i veći angažman javnih komunalnih preduzeća u očuvanju energije i zaštite životne sredine.

Vesić je pomenuo i gradske projekte kao što su garaža Obilićev venac, prva zelena garaža u Evropi, zelena linija GSP-a kojom saobraćaju električni ekoautobusi, rekonstrukcija deponije Vinča, ali i najavio projekat Vrabac, koji podrazumeva saobraćanje električnih vozila kroz pešačku zonu i projekat Bike share, postavljanje javnih bicikala na oko 150 lokacija u gradu.

Gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić kazala je da je jedan od projekata Sekretarijata za energetiku ugradnja solarnih panela.

Vesić: Beograd nije kupio nijedan automobil, uštedećemo tako što ćemo ih iznajmljivati

„Ugradili smo ih na objektima četiri Doma zdravlja, na Novom Beogradu, Vračaru i Zemunu i tri osnovne škole, a uskoro počinje sanacija OŠ ‘Sveti Sava’ u Vrčinu. U planu je ugradnja solarnih panela na Starom DIF-u i u SC ‘Voždovac’ za dobijanje tople potrošne vode i dogrevanje bazena“, rekla je Jandrić.

Na stručnom skupu, energetski efikasne projekte predstavili su predstavnici države i grada, gradska preduzeća (Parking servis, Javno osvetljenje, Gradska čistoća, GSP i Beogradske elektrane), a predstavljeni su i modeli finansiranja energetski efikasnih projekata.

Komisija za javno-privatno partnerstvo je, od kada je osnovana 2012. godine, odobrila ukupno 112 projekata i da su to uglavnom projekti lokalnih samouprava u oblasti gradskog i prigradskog prevoza putnika, javne rasvete, sakupljanja komunalnog otpada i proizvodnje toplotne i električne energije upotrebom obnovljivih izvora energije.

Tokom Nedelje energije, od 10. do 14. juna na različitim lokacijama u Beogradu, pored stručnih skupova biće realizovana predavanja i radionice, posete muzejima, dan otvorenih vrata Beogradskih elektrana, vršnjačka edukacija, a centralni dogadjaj biće promotivni sajam na Trgu Nikole Pašića, u sredu, 12. juna od 10.00 časova.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...