Ako želite da odete na estetski zahvat proverite da li u salonu imaju ove diplome

325

Estetske procedure kao što su mezoterapija, ubrizgavanje botoksa i hijelurona, hemijski piling, mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama i da ih rade doktori medicine i stomatologije sa tri godine iskustva, predviđeno je Stručno-metodološkim uputstvom za bavljenje „antiage“ medicinom Ministarstva zdravlja.

Takođe, u dogovoru sa Lekarskom komorom Srbije biće i oduzimanja licenci.

Profesor Marjan Novaković, sekretar Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju u Ministarstvu zdravlja kaže da je Uputstvom jasno definisano gde mogu da se obavljaju procedure „podmlađivanja“, ko ih može obavljati, sa kojim sredstvima i ko može da bude edukator doktorima medicine i stomatologije sa tri godine iskustva.

„Samo ako se budemo pridržavali toga, biće mnogo manje komplikacija koje mogu da se pojave na mestu ubrizgavanja botoksa ili filera hijelurona, a nekada mogu biti i sistemske, da dovedu i do smrtnog ishoda“, pojasnio je Novaković.

On je naglasio da je cilj akcije da se zaštite pacijenti, ali i da se zaštiti struka.

Svi oni koji odu na ulepšavanje kod „nestručne osobe“ završe kasnije kod plastičnog hirurga.

Od komplikacija sa kojima su njima dolazili pacijenti, bilo je delimičnog odumiranja kože usne, delimično odumiranje kože nosa.

Uputstvo je stupilo na snagu u septembru prošle godine, kako bi se stalo na put sve masovnijoj pojavi da se estetske procedure obavljaju u kozmetičkim salonima, frizerskim salonima, ali i u kućnim uslovima.

Bilo je i primera lažnog predstavljanja, da se pojedinci koji su završili kurseve predstavljaju kao plastični hirurzi, ili lekari na specijalizaciji kao specijalisti.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...