Dodik ne dozvoljava slanje vojske BiH na granicu ka Srbiji

93

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odbio je na današnjoj sednici tog tela predlog da se na istočnoj granici BiH rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i evropske policijske agencije za bezbednost granica Fronteks.

Predlog je podnet pošto je poslednjih dana značajno pojačan priliv migranata, a kriza u Unsko-sanskoj županiji s migrantima preti da eskalira.

Dodik je novinarima u Sarajevu rekao da je sednica Predsedništva završena bez donošenja “bilo koje odluke“ jer je on odbio zahtev da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, prenela je N1.

“To nije nadležnost Vojske. Ja ne mogu da prihvatim da se vojska rasporedjuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za rasporedjivanje Fronteksa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrdja. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sledeću sednicu“, rekao je.

Dodik je dodao da je odbio i zaključak o rasporedjivanju centara za smeštaj migranata po celoj BiH.

Dodik sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH o migrantskoj krizi

“Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sednice. Bilo je još zaključaka…, Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumeva da se centri za smeštaj migranata rasporede po celoj BiH. Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu“, rekao je.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je Dodik danas svojim glasanjem „pokazao da ne želi rešavanje migrantske krize u BiH“ i izrazio nadu da će promeniti mišljenje do sledeće sednice.

„Treba podsećati stalno na to da je u

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...